Τετάρτη 2 Απριλίου 2008
Συνέντευξη στον ηθοποιό Βασίλη Κολοβό
Σωστά. Δεν επιλέχτηκε τυχαία το έργο. Εμείς δεν θέλουμε να πούμε πολλά πράγματα σαν ηθοποιοί, θέλουμε να πούμε ερμηνεύοντας τους ρόλους μας. Τα λέει όλα ο συγγραφέας. Όλα συμπυκνώνονται σε μια φράση που λέει «Καίγεται το σπίτι των διπλανών. Δόξασι ο Θεός, δεν είναι το δικό μου!». Αυτός ο εφησυχασμός, που είναι ένα χαρακτηριστικό της εποχής μας, που ο καθένας κοιτάει το σπιτάκι του, την βόλεψή του, τον καναπέ είναι το κυρίαρχο στοιχείο που θέλει να προβάλει αυτός ο συγγραφέας πριν από 50χρόνια περίπου που το έχει γράψει. Είχε συλλάβει την αντίληψη που άρχιζε να κυριαρχεί.
Οι πυρκαγιές είναι κάτι που τελικά εξελίσσεται καθημερινά. Ένα θέμα που είναι επίκαιρο, μετά και από 50χρόνια που ο συγγραφέας του έργου είναι μέσα στην καθημερινότητά μας. Τι φταίει για αυτό κατά την γνώμη σας;
Εξελίσσονται καθημερινά γιατί καθημερινά εξελίσσονται τα γεγονότα. Επειδή τα πράγματα παραμένουν ίδια. Οι λίγοι που καίνε τους πολλούς για να μοιράσουν την γη, οι λίγοι που κάνουν τους πολέμους για να σκοτωθούν άλλοι και να πάρουν τα πετρέλαια των πολλών. Συνεχίζεται η ίδια τακτική. Έτσι, όσο συνεχίζεται η ίδια τακτική αυτά τα έργα θα είναι διαχρονικά και θα είναι επίκαιρα. Αν δηλαδή, εμείς μέσα από την παράσταση, μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες και μέσα από την ευαισθητοποίησή μας δεν αντιδράσουμε, η κατάσταση θα συνεχίζεται. Οι εμπρηστές θα είναι ανά πάσα στιγμή δίπλα μας. Οι εμπρηστές δεν είναι μόνο αυτοί που θα σου κάψουν το σπίτι αλλά και αυτός που θα σου πάρει την κοινωνική ασφάλεια και αύριο η κοπέλα αντί να πάει στα 55 θα βγει στα 65 και ο άντρας που θα έβγαινε στα 60 θα πάει στα 70, και όλοι αυτοί οι νέοι εμπρηστές της ζωής μας.
Τι ήταν αυτό που ίσως σας έκανε να παραμερίσεται άλλες προτάσεις και να έρθεται φέτος στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας;
Έχω παίξει σε 5 με 6 Περιφερειακά Θέατρα και σε καλούς ρόλους, σε άλλες εποχές. Στην Καλαμάτα έχω ξαναπαίξει, όπου έχω κάνει τον Κρέοντα στην Αντιγόνη. Ειδικά τώρα, το Θέατρο της Καλαμάτας υπό την διεύθυνση του Γιώργου Τσαγκάρη, με τις ευαισθησίες του και τις φιλοδοξίες του για να ξαναφέρει τον κόσμο στο θέατρο και να του δώσει μια άλλη ανάταση και άλλη υπόσταση ώστε να έρθει ο κόσμος πίσω και να ξανά αγαπηθεί το θέατρο από τους Καλαματιανούς, είμαστε και εμείς αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια. Δεν είμαστε απλά επαγγελματίες, που δεν είχαμε άλλη δουλειά και ήρθαμε στην Καλαμάτα. Κάναμε μια συνειδητή επιλογή. Είτε το έργο, είτε ο άνθρωπος, είτε ο θεσμός του Δημοτικού Περιφερικού Θεάτρου μας έκανε να βρισκόμαστε φέτος εδώ.
Υπάρχει η βοήθεια που χρειάζεται στα Περιφερειακά Θέατρα από τους αρμόδιους;
Όχι. Το κράτος είναι εχθρικό προς τον πολιτισμό συνολικά. Είναι εχθρικό και προς τα Περιφερειακά Θέατρα και για αυτό θέλει να τα συρρικνώσει και από 16 να τα κάνει 5 για να μπορεί να τα ελέγχει απόλυτα και να τα κάνει μαγαζάκια. Όπως δηλαδή, έχουν πάρει στα χέρια τους τώρα, τα περισσότερα Θέατρα της Αθήνας, κάποιοι επιχειρηματίες και περνάμε σε μια μονοπωλιακή σχέση του Θεάτρου, που σημαίνει ότι κυρίαρχο είναι το κέρδος και όχι η ψυχαγωγεία – η ανάταση ψυχής του κοινού, το ίδιο γίνεται και με τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., από τα οποία θα αντέξουν μόνο όσα έχουν εμπνευσμένους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές και ανθρώπους που τα αγαπάνε και θέλουν τα ακολουθήσουν. Αν εγκαταλειφθούν τα Θέατρα από τις τοπικές κοινωνίες, αν δηλαδή τα στελέχη των Θεάτρων αρχίσουν τα σκέφτονται έξω από την κοινωνική διαστρωμάτωση, την πνευματική και την οικονομική και σκέφτεται έτσι την Τέχνη για την Τέχνη γενικός και αφηρημένα, θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερα. Έτσι θα είναι το καλύτερο άλλοθι να πούμε κάποια στιγμή ότι δεν χρειάζεται κάθε πόλη να έχει και ένα Θέατρο, κι ας κάνουμε ένα περιφερειακό έτσι και μόνο για να λέμε ότι κάνουμε και εμείς κάτι για τον Πολιτισμό στην Ελλάδα.
Τέλος, θέλω να μας πείτε, τι θα αποκομίσει το κοινό που θα έρθει να παρακολουθήσει αυτή την παράσταση;
Πρώτα από όλα θα κερδίσει μια βραδιά άμα έρθει να δει όλη την παράσταση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι το Θέατρο είναι δικό τους. Αυτοί πρέπει να το δουν, αυτοί πρέπει να το αγαπήσουν, αυτοί πρέπει να το στηρίξουν. Μια βραδιά πολιτισμού, όπως είναι η θεατρική πράξη, είναι μια κερδισμένη βραδιά. Δεν ξέρω τι μπορεί να κερδίσει ένα ζευγάρι που θα κάτσει στον καναπέ να δει τα σαχλά προϊόντα της τηλεόρασης. Πάντως, είναι σίγουρο ότι εάν έρθει να δει τον «Μπίντερμαν και τους Εμπρηστές» θα κερδίσει μια βραδιά ωραία, θα έχει ανάταση ψυχής και θα αισθανθεί πολύ καλύτερα.
Συνέντευξη στον Μπάμπη Σαρηγιαννίδη
Ο Μπάμπης Σαρηγιαννίδης μιλά στη «Σ»
«Ελάτε να κάνουμε θέατρο για να πούμε αλήθειες!»
Συνέντευξη στη Νατάσα Σταματοπούλου
Η μικρότερη μορφή θεάτρου είναι ένας ηθοποιός, ένας θεατής και ένα κείμενο μας λέει ο Μπάμπης Σαρηγιαννίδης που παίζει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, στο έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές». Ο κ. Σαρηγιαννίδης γεννήθηκε στα Μέταλλα Σερρών και αποφοίτησε από την Δραματική Σχολή του «Κ.Θ.Β.Ε.». Έχει κάνει σπουδές χορού στην Σχολή Σύγχρονου Χορού της Κ. Αγραφίατη.
Το θεατρόφιλο κοινό, τον έχει απολαύσει στο «Εθνικό Θέατρο», και στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας, Λάρισας και Σερρών σε παραστάσεις αρχαίου δράματος, κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, όπως: Εκκλησιάζουσες, Ιφιγένεια εν Ταύροις, Βάτραχοι, Αντιγόνη, Πέρσες, Νεφέλες, Οιδίπους Τύραννος, Βάκχες, Σφήκες, Ιούλιος Καίσαρ, Ο κύκλος με την κιμωλία, Μάνα Κουράγιο, Άτταλος ο Γ’, Θεατές, Μπαμπάς ο πόλεμος, Υπάλληλος και πολλά άλλα.
Στο ελεύθερο θέατρο έχει συνεργαστεί με τους θιάσους του Κατάκατσανη στα έργα «Η βίδα» και «Ο Στέλιος», στου Κούρκουλου στο έργο «Ψηλά απ’ την γέφυρα», στης Βουγιουκλάκη στο έργο «Εβίτα», Πιατά στο έργο «Περιμένοντας τον Γκοντό» και «Σιδεράδες», και στου Βουτσά στο έργο «Ράφτης κυριών».
Επίσης, έχει λάβει μέρος σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ τα τελευταία χρόνια διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση και σκηνοθετεί.
Ο κ. Σαρηγιαννίδης, στο έργο «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» παίζει τον ρόλο ενός εκ των δύο εμπρηστών. Μέσα από τον ρόλο αυτό, βλέπει όλους τους σημερινούς εμπρηστές της κοινωνίας μας, που πρέπει να μας προβληματίζουν... αλλά καλύτερα να μας τα πει ο ίδιος!
Ερ.: κ. Σαρηγιαννίδη, πείτε μας λίγα λόγια για το έργο του Μαξ Φρις «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές».
Απ.: Ο Μαξ Φρις θέλει να πει, με αυτό το έργο, πολλά πράγματα για την εποχή του. Από την στιγμή, όμως, που κάποιος συγγραφέας μιλά για την εποχή του και αυτά που λέει παραμένουν διαχρονικά, αυτή είναι η αιτία για να ξανά ανεβάσει κανείς το έργο. Βέβαια, υπήρχαν και έργα που μιλούσαν στην εποχή τους, αλλά έπαψαν στην συνέχεια να λένε κάποια πράγματα. Στο θέατρο καλείς τον άλλον και στην ουσία, του προβάλεις ένα πείραμα μπροστά του. Τον αφήνεις λοιπόν να σκεφτεί. Εγώ λέω, επάνω στη σκηνή, διάφορα, τώρα τι συμπεράσματα θα βγάλει ο θεατής είναι δικό του θέμα. Φυσικά, τα σπρώχνουμε τα συμπεράσματα προς μια κατεύθυνση, αλλά πρέπει να σκεφτεί ο θεατής. Ο πολίτης έρχεται στο θέατρο και σκέφτεται, αυτό είναι το σημαντικό. Ο θεατής δεν διασκεδάζει απλώς, ψυχαγωγείται – με την έννοια ότι η ψυχή του κάνει μια βόλτα και γυρίζει πλουσιότερη. Η διασκέδαση, έχει μια διαφορά από την ψυχαγωγία. Η λέξη διασκέδαση σημαίνει ότι διασκορπίζω την στεναχώρια μου, με αυτή την έννοια λειτουργεί το θέατρο και τα εκπαιδευτικά θέατρα.
Ο θεατής που θα έρθει θα παιδευτεί, με την έννοια της εκπαίδευσης. Θα έχει σκεφτεί και θα βγει πλουσιότερος. Ο πλούτος αυτός θα είναι πνευματικός πλούτος και ψυχικός πλούτος, ενώ θα δώσει ενδεχομένως και απαντήσεις στα προβλήματά του και με το συγκεκριμένο έργο και με οποιοδήποτε άλλο, από αυτά που ανήκουν στο ποιοτικό θέατρο. Δεν λέμε ότι θα πούμε τι θα κάνει, αλλά να σκεφτεί. Σκέψου, πόσες μορφές εμπρηστών υπάρχουν, γιατί δεν είναι μόνο αυτός που βάζει φωτιά. Μπορεί να είναι ένας τρομοκράτης εμπρηστής ή οποιαδήποτε μορφή προσπαθεί να υποκαταστήσει την δημοκρατία, τις λειτουργίες ισονομίας, δικαιοσύνης και έρχονται προσπαθώντας να δημιουργήσουν μια απάθεια.
Ερ.: Ποιό είναι, κατά την γνώμη σας, το κεντρικό μήνυμα αυτού του έργου, προς τους θεατές; O Mαξ Φρις, θα μπορούσε να είναι επηρεασμένος από γεγονότα της εποχής εκείνης;
Aπ.: Το έργο «Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές», αυτή την απάθεια, όπως προείπα, προσπαθεί να επισημάνει. Την απάθεια που υπήρχε στην εποχή του Χίτλερ, όπου έβλεπαν να έρχεται το κακό, δεν αντιδρούσαν και το κακό τους «καπέλωσε», είτε αυτοί ήταν εμπρηστές, είτε οποιαδήποτε μορφή ολοκληρωτισμού, η οποία έρχεται σε πλακώνει – σε αφομοιώνει και δεν αντιδράς. Έτσι, όταν αφομοιωθείς και έχεις μπει μέσα σε ένα κουκούλι, λες: «Τώρα τι γίνεται είναι αργά;». Στην ουσία το έργο, αν θέλει κάτι να πει, είναι: «Προσέξτε παιδιά, προσέξτε». Δεν είναι απλώς οι εμπρηστές που βάζουν φωτιά εδώ. Κυκλοφορούν σήμερα εμπρηστές με άλλη μορφή. Μπορεί να μην σου βάλει φωτιά, αλλά θα σου δημιουργήσει πρόβλημα κάπως αλλιώς.
Ο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με τις γνώσεις που έχει προσλαμβάνει άλλα νοήματα και άλλα μηνύματα βγάζει. Για αυτό ένα μεγάλο έργο, ο καθένας το διαβάζει διαφορετικά και μπορεί να ανεβεί και με διαφορετικό τρόπο.
Ερ.: Στο παρελθόν έχετε συνεργαστεί και με άλλα Περιφερειακά Θέατρα. Τι ρόλο έχουν στην σημερινή κοινωνία;
Απ.: Τα Περιφερειακά Θέατρα ξεκίνησαν για να λειτουργήσουν σαν αντισώματα στις κοινωνίες αυτές και γενικά ο πολιτισμός πρέπει να λειτουργεί σαν αντίσταση στον οργανισμό μιας κοινωνίας, και έτσι πρέπει να διατηρηθούν. Αυτό, ταυτόχρονα, δημιουργεί την υποχρέωση στους πολίτες κάθε πόλης, σαν να αφορά την ψυχική και σωματική τους υγεία, να τα συντηρούν και να τα φροντίζουν. Δεν είναι πολυτέλεια η τέχνη. Δεν πρέπει να θεωρούμε το Θέατρο και τον Πολιτισμό, σαν μια πολυτέλεια που θα μπορούσε να περισσεύει. Πρέπει να το προσέξουμε αυτό. Το θέατρο, πρέπει να το δούμε σαν μέρος του οργανισμού της κοινωνίας. Σαν μέρος της προσωπικής υγείας.
Ερ.: Στο έργο μαίνεται στον ρόλο ενός εμπρηστή. Πιστεύεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια δικαιολογία για τις πράξεις του;
Απ.: Υπάρχουν δύο θέσεις σε αυτή την ερώτηση. Υπάρχει η θέση του Μπάμπη Σαρηγιαννίδη που φυσικά δεν μπορεί να δικαιολογήσει τους εμπρηστές, αλλά όταν παίζεις έναν ρόλο, για να μπορέσεις να τον υποστηρίξεις πρέπει να βρεις την δικαιολογία του ρόλου. Ο ρόλος, ο ίδιος το κάνει αυτό. Με αυτή την έννοια, καλείσαι σαν ηθοποιός να βρεις την δικαιολογία του ρόλου. Σαν πολίτης όμως, φυσικά και δεν μπορώ να δικαιολογήσω με τίποτα το κακό. Μπορώ να παίξω για παράδειγμα, τον Χίτλερ, αλλά δεν μπορώ να δικαιολογήσω και τις πράξεις τού. Για να παίξω τον ρόλο του όμως, πρέπει να βρω γιατί αυτός φτάνει σε αυτόν τον ρόλο, για να μπορέσω να στηρίξω τον δικό μου ρόλο κάπου.
Ερ.: Υπάρχει κάποιο σημείο του έργου που θα θέλατε περισσότερο να διαφοροποιήσετε την θέση σας;
Απ.: Την θέση μου την διαφοροποιώ από όλο το έργο. Σίγουρα, δεν θα μου ταίριαζε αυτή η συμπεριφορά του ρόλου σε εμένα και αυτό είναι και το γοητευτικό για έναν ηθοποιό.
Ερ.: Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις έναν ρόλο που δεν θα μπορούσες ποτέ να πάρεις στην πραγματικότητα, σαν άνθρωπος;
Απ.: Όσο δεν το ξέρεις και δεν έχεις κατανοήσει την λειτουργία του ρόλου και της συμπεριφοράς είναι δύσκολο. Από εκεί και πέρα, είναι εύκολο και γίνεται παιχνίδι. Είναι γοητευτικό και σαγηνευτικό να παίζεις έναν ρόλο που είναι αντίθετος με εσένα, σαν ηθοποιός.
Ερ.: Τελειώνοντας, κ. Σαρηγιαννίδη, θα ήθελα να μας πείτε, τι θα λέγατε στο κοινό της Μεσσηνίας για να έρθει να παρακολουθήσει αυτή την παράσταση.
Απ.: Εγώ, συνηθίζω να λέω ότι όχι μόνο το κοινό της Καλαμάτας, αλλά το κοινό όλης της Ελλάδας, όπου υπάρχει ΔΗΠΕΘΕ και όπου υπάρχει θέατρο, ο κόσμος πρέπει να μάθει να κάνει δώρο στον εαυτό του πνευματική τροφή. Όπως προείπα, αυτό είναι που θα τον σώσει, όχι από τις σωματικές ασθενείς, αλλά τις πνευματικές και τις ψυχικές. Οι πνευματικές και ψυχικές ασθένειες μπορεί να ωθήσουν και να οδηγήσουν την θεράπευσε και των σωματικών ασθενειών. Το ότι σήμερα χρειάζεται να μιλάμε για την αναγκαιότητα την τέχνης, σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη παιδείας. Αν υπήρχε σωστή παιδεία, δεν θα χρειαζόταν να μιλάμε εμείς στις εφημερίδες για να πούμε γιατί πρέπει να έρθει ο κόσμος στο θέατρο. Τώρα πρέπει να μιλήσουμε γιατί πρέπει να υπάρχει παιδεία, σωστή παιδεία, που θα δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα από την παιδική ηλικία.
Ο άνθρωπος, όπως και τα άλλα όντα, παίζουν όταν είναι παιδιά. Και τα ζώα παίζουν και ο άνθρωπος παίζει. Το ζώο σταματάει να παίζει. Ο άνθρωπος συνεχίζει να παίζει, σε όλη του την ζωή. Ο πολιτισμένος άνθρωπος επιλέγει σαν παιχνίδι την Τέχνη για να συνεχίσει αυτή του την ιδιότητα. Όχι ότι δεν υπάρχουν υπάρχουν άλλα παιχνίδια, όπως το τάβλι, το ποδόσφαιρο, και δεν λέω ότι είναι σημαντικά και αυτά, αλλά πρέπει να συνεχίζει να παίζει. Παίζει λοιπόν, κάνοντας τέχνη και τέχνη δεν κάνω μόνο εγώ που είμαι στην σκηνή, αλλά και αυτός που έρχεται να παρακολουθήσει. Το Θέατρο έχει μια άλλη ιδιότητα, είναι ομαδικό. Η ομαδικότητά του, προκύπτει από την συμμετοχή του θεατή. Το μήνυμά μου θα είναι «Ελάτε να κάνουμε θέατρο». Η πρώτη και μικρότερη μορφή θεάτρου είναι ένας ηθοποιός, ένας θεατής και ένα κείμενο, άρα λοιπόν «Ελάτε να κάνουμε θέατρο, για να πούμε αλήθειες».
Μάνος Σουρμαϊνης μιλά στην Νατάσα
O Μάνος Σουρμαϊνης μιλά στη «Σ»
«Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι οξυγόνο!»
Συνέντευξη: Νατάσα Σταματοπούλου
Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει αρχαίο δράμα, τραγωδία με Αισχύλο και Σοφοκλή και κωμωδία του Αριστοφάνη, το πιο σύγχρονο ρεπερτόριο, Μπρεχτ, Τσέχωφ, Ονήλ, και ξένους και Έλληνες συγγραφείς. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα επιθεώρηση ή καθαρά μουσικό θέατρο, γιατί πιστεύει ότι δεν έχει το ταλέντο στο τραγούδι, παρότι είναι γιος μουσικού. Ο λόγος γίνεται για τον Μάνο Σουρμαΐνη, τον οποίο το θεατρόφιλο κοινό έχει απολαύσει σε παραστάσεις όπως «Ο γλάρος» του Τσέχωφ, και «Το σακάκι που βελάζει» και «Ιβάν Ιβάνοβιτς» που είχε παίξει στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, το «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου, «Η σχεδία των νεκρών» του Χάραλντ Μίλερ, ενώ τα απολαυστικότερα έργα του ήταν το «Τρένο στο Ρουφ», «Η κυρία εξαφανίζεται» του Χίτσκοκ. Ο κ.Σουρμαΐνης, γνωστός και μεγάλος ηθοποιός του Ελληνικού Θεάτρου μιλά στη «Σ» για τον «Μπίντερμαν και τους Εμπρηστές», όπου ερμηνεύει τον ρόλο ενός εκ των δύο εμπρηστών, ο οποίος θα ξεγελάσει τον άνθρωπο που τον φιλοξενεί και θα του κάψει το σπίτι. Τα υπόλοιπα, τα λέει ο ίδιος ο Μάνος Σουρμαΐνης…
Ερ.: Αύριο (σήμερα) ξεκινούν οι παραστάσεις για το έργο «Ο Μπίντερμαν και οι Εμπρηστές» του Μαξ Φρις, σε μια πόλη που κάηκε από τις πυρκαγιές των περασμένο Αύγουστο. Το έργο δεν διαλέχτηκε τυχαία. Πως εξηγείται ότι ο συγγραφέας του έργου είναι τόσο επίκαιρος μετά από 50 περίπου χρόνια;
Απ.: Οι πυρκαγιές, όπως και αν τις δει κανείς, πραγματικά ή συμβολικά, δεν είναι καινούργιο φαινόμενο, έχουν πάντα κοινωνική, πολιτική και οικονομική διάσταση. Αυτό το καταλαβαίνουμε και από τον Νέρωνα στο Βυζάντιο, το τρίτο Ράιχ και άλλα όπου πάντα στα σημαντικά γεγονότα, πριν ή μετά, διέπονται μεγάλες πυρκαγιές. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι μεγάλες πυρκαγιές.
Ερ.: Στην παράσταση θα παίξετε τον ρόλο ενός εμπρηστή, ο οποίος δεν λογαριάζει τίποτα μπροστά στο πάθος του για να ακούσει τις φωνές των ανθρώπων που μπλέκονται με τις φλόγες, και τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων. Θα μπορούσατε με κάποιο τρόπο να δικαιολογήσετε την στάση ενός εμπρηστή;
Aπ.: Δεν νομίζω ότι μπορεί νοήμον άνθρωπος να δικαιολογήσει έναν εμπρηστή, γιατί δεν κάνει μόνο κακό σε κάποιον που του καίει την περιουσία του, αλλά κάνει κακό μακροπρόθεσμα στη φύση. Κόβει το οξυγόνο μας, την ζωή μας, είναι δολοφονική ενέργεια, δεν είναι κάτι απλό ένας εμπρησμός. Όλα αυτά που έπονται του εμπρησμού δηλαδή τα χτισίματα, όπου ξαφνικά ξεφυτρώνουν βίλες, ξενοδοχεία, αυθαίρετα που στην συνέχεια νομιμοποιούνται και τις έχουμε δει τώρα δεκαετίες που συμβαίνουν στην χώρα μας. Δεν δικαιολογείται ένας εμπρηστής με τίποτα. Είναι μια εγκληματική φυσιογνωμία και δυστυχώς στην κοινωνία μας υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία είναι λούμπελ στοιχεία, μπαίνουν στην υπηρεσία κάποιων συμφερόντων χωρίς οι ίδιοι οι εμπρηστές να έχουν κάποιο συμφέρον. Οι περισσότεροι εμπρηστές είναι όργανα κάποιων άλλων μεγαλυτέρων συμφερόντων. Έχουν πολύ μικρότερο κέρδος οι ίδιοι οι εμπρηστές. Ο εμπρηστής είναι ο ειδικός αυτουργός κυρίως που έχει το συμφέρον και την ευθύνη ολόκληρη για αυτή την καταστροφή.
Ερ.: Η παράσταση που ανεβάζεται θα είναι για άλλη μια φορά κάτι ξεχωριστό για το θεατρικό κοινό της Καλαμάτας. Πιστεύεται ότι υπάρχει η βοήθεια που χρειάζεται στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα;
Απ.: Σαφώς, το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εξαγγείλει πριν 4 χρόνια ότι κάτι θα γίνει και θα ενδιαφερθεί για το θέατρο, αλλά δεν έγινε απολύτως τίποτα. Όμως, δεν έφτανε αυτό, τα θέατρα έχουν μείνει έρμαια, δηλαδή αν δεν ενδιαφερθούν οι πολίτες της κοινωνίας, τα θέατρα αυτά δεν ξέρω πως θα προχωρήσουν. Η επιχορήγηση του Υπουργείου μένει ίδια, η επιχορήγηση της τοπικής αυτοδιοίκησης παραμένει και αυτή ίδια και δεν επαρκούν πια. Λείπει η θέληση. Δυστυχώς, κατά την γνώμη μου, υπάρχει αδιαφορία από τις τοπικές αρχές. Σε κάτι το οποίο νομίζω ότι συμφωνούν, όλοι όσοι παίζουμε στα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα από το έτος ιδρύσεώς τους και μέχρι σήμερα, 25 χρόνια περίπου. Είναι σαν ένα βάρος το Θέατρο. Δεν έχουν καταλάβει ότι ο Πολιτισμός είναι μια πάρα πολύ σταθερή και μακροπρόθεσμη επένδυση. Επένδυση σημαντική για την κοινωνία σε βάθος χρόνου, αλλά και οικονομική, όχι με την έννοια ότι πουλάμε ένα προϊόν για να έχουμε κέρδος, αλλά βοηθά τους ανθρώπους ώστε να μπορούν να συνεργάζονται και να κατανοούν διάφορα πράγματα. Αυτό κάνει άλλωστε η τέχνη. Η τέχνη δεν είναι πολυτέλεια, είναι οξυγόνο.
Ερ.: Γιατί διαλέξατε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και όχι έναν άλλο θίασο, δεδομένου ότι μια παράσταση στην Περιφέρεια έχει περισσότερες δυσκολίες;
Απ.: Εγώ προσωπικά είμαι από τους ηθοποιούς που έχω δουλέψει πάρα πολύ στα Δημοτικά Θέατρα και μάλιστα ξεκίνησα το 1982 με τον Πλούτο του Αριστοφάνη από την Κεντρική Σκηνή της Καλαμάτας. Πριν μάλιστα, γίνει στα χαρτιά Δημοτικό το Θέατρο. Είναι δηλαδή ένας τρόπος ζωής. Με ενδιαφέρει η ζωή αυτή. Πιστεύω πάρα πολύ στον θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως ότι δίνουν ευκαιρίες σε ηθοποιούς να παίξουν, γιατί οι ηθοποιοί παίζουν ελεύθερα, γιατί ζυμώνονται με την περιοδεία, γιατί παίζουν ρεπερτόριο αφού όλα τα Δημοτικά Θέατρα ανεβάζουν ρεπερτόριο, πράγμα που δεν το κάνει ένας ιδιωτικός θίασος στην Αθήνα. Μπορεί απλά να ανεβάσει μια σαχλαμάρα γιατί έχει σκοπό το ταμείο και μόνο. Όλα αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά πράγματα. Ανεβάζουν τον πολιτισμό και απετέλεσαν και εκτελούν σπουδαίο έργο τα Δημοτικά Θέατρα. Θα είναι κρίμα αυτός ο θεσμός να εκλείψει.
Έπειτα, πρέπει να πω ότι στήσαμε μια παράσταση υψίστης θεατρικής και καλλιτεχνικής σημασιολογίας. Την αξία της παράστασης θα την κρίνει το κοινό. Κατά την γνώμη μας, είτε την κάνουμε εδώ την παράσταση, είτε την κάνουμε στην Αθήνα, είτε την κάνουμε στο Λονδίνο, δουλέψαμε και δουλεύουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Δεν δουλέψαμε υποτιμώντας το έργο και την παράσταση επειδή είναι στην Περιφέρεια. Δεν έχει καμία σχέση αυτό. Εμείς, όλοι οι παράγοντες, από τον σκηνοθέτη, μέχρι και όλους τους ηθοποιούς, τους σκηνογράφους, τους ενδυματολόγους, τους τεχνικούς οι οποίοι έχουν κάνει σπουδαία δουλειά δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό.
Ερ.: Η προσπάθεια που κάνατε ήταν αρκετά μεγάλη για αυτή την παράσταση, τι θα λέγατε στον καλαματιανό λαό για να έρθει να την παρακολουθήσει;
Aπ.: Αυτή την φορά ήρθαμε επειδή μας κάλεσε ο Γιώργος Τσαγκάρης, που είναι φίλος από τα παλιά και πιστεύουμε στον άνθρωπο. Είναι ένας άνθρωπος με ποιότητα και έχει πράγματα να δώσει, αρκεί να κάνει ένα βήμα και ο κόσμος της Καλαμάτας και να τον εμπιστευτεί. Βέβαια, πρέπει να έρθει να δει ο κόσμος της Καλαμάτας, και πιστεύουμε ότι θα το κάνει. Αυτό γίνεται μόνο εάν έρθει στο θέατρο. Φτύσαμε όλοι αίμα για να βγάλουμε ένα καλό αποτέλεσμα και για αυτό θα παλεύουμε μέχρι και τις 28 του μηνός. Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος που θα επιλέξει να έρθει ένα βράδυ στο θέατρο, θα φύγει κερδισμένος!
Θεόδωρος Σταυριανόπουλος συγγραφέας
Ο Θόδωρος Σταυριανόπουλος μιλά στη «Σ» για την ποιητική του συλλογή
Στόχος της σημερινής βιβλιοπαρουσίασης η πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων
Συνέντευξη Νατάσα Σταματοπούλου
Μέσα από ποιήματα που βγαίνουν από το βάθος της ψυχής ενός ανθρώπου, επηρεασμένα από τα τραγικά λάθη των πολιτών και των πολιτικών φορέων ενός τόπου, μπορεί να νιώσει κανείς την πίκρα, που καταλαμβάνει διάφορες στιγμές όλους τους απλούς πολίτες.
Με αυτό το συναίσθημα ξεκίνησε να γράφει ο καθηγητής και πρόεδρος της Α- ΕΛΜΕ Μεσσηνίας Θόδωρος Σταυριανόπουλος. Η κ. Σταυριανόπουλος, αφιερώνει το βιβλίο του σε όλα τα παιδιά που « η τύχη, τους φέρθηκε σκληρά και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους», όπως ο ίδιος μας αναφέρει, σε μια μικρή συνέντευξή του στην «Σ».
Το βιβλίο του κ. Σταυριανόπουλου, θα παρουσιαστεί σήμερα στις 7 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Κωλέτση και Νίκος Μεγγρέλης, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών,ο διδάσκων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου – ποιητή Δημήτρης Πανομήτρος, ο διευθυντής του 4ου Γύμνασιου Μεταμόρφωσης Τάσος Μπούρας, ο πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Ν. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων) Σταύρο Μηλιώνη και την υπεύθυνη Κ.Ε.Α.Ν. Πελοποννήσου Γεωργία Παναγοπούλου.
Ερ.: Πως ξεκινήσατε να γράφετε αυτό το βιβλίο; Τι σας επηρέασε για να δημιουργήσετε μια συλλογή ποιημάτων και που αναφέρεται ο τίτλος του βιβλίου;
Aπ.: Εδώ και κάποια χρόνια, σε δύσκολες στιγμές μου, ιδιαίτερα φορτισμένες, έγραφα κάποια ποιήματα. Αυτά τα ποιήματα, κάποια στιγμή, μου δημιουργήθηκε η σκέψη να τα κάνω βιβλίο. Διάλεξα από αυτά 60 και τα εξέδωσα με μορφή βιβλίου. Το όνομα του είναι “Κλειστές πόρτες … ανοιχτά παράθυρα”, το οποίο αναφέρεται στα ανοιχτά παράθυρα ή τηλεοπτικά παράθυρα της τηλεόρασης, ενώ οι κλειστές πόρτες είναι οι πόρτες της ζωής.
Eρ.: Η αφιέρωσή του βιβλίου, δεν είναι συνηθισμένη. Τι σας προκάλεσε σε αυτή την επιλογή;
Aπ.: Όταν έφτασα στην αφιέρωση του βιβλίου, σκέφτηκα να το αφιερώσω στα παιδιά μου, στην γυναίκα μου ή στους γονείς μου, αλλά επειδή ήμουν σε συναισθηματική φόρτιση με την καθημερινότητα των τροχαίων ατυχημάτων νέων ανθρώπων, και πόσο μάλλον όταν τα τελευταία χρόνια είχα μαθητές μου που είχαν χαθεί σε τροχαία. Έτσι, έβαλα την αφιέρωση στα παιδιά αυτά, που καθημερινά χάνονται στα τροχαία και η τύχη, τους φέρθηκε σκληρά και δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους. Όταν το έδωσα το βιβλίο αυτό σε έναν φίλο μου, συνάδελφο – εκπαιδευτικό, τον Τάσο Μπούρα, ο οποίος ήταν ποθώντας, συγκινήθηκε και μου ζήτησε να λάβει μέρος στην εκδήλωση. Μου είπε, χαράς στο κουράγιο του, ότι: «Μπορεί να έχασα τον Γιάννη μου, αλλά να κάνουμε κάτι για να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Όσο μπορούμε να αποτρέψουμε». Έτσι, πλέον, ο φίλος και συνάδελφος Γιάννης, ο πονεμένος γονιός που αναφέρω, μπήκε στην εκδήλωση.
Ερ.: O κ. Μπούρας, τι ρόλο θα έχει στην παρουσίαση του βιβλίου σας;
Aπ.: Στην εκδήλωση τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα πάρει ο Τάσος Μπούρας, και έχουμε σκοπό να φτιάξουμε ένα βαλιτσάκι με την ονομασία «Πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων». Επίσης, θα περιλαμβάνει ένα DVD με σκληρή εικόνα τροχαίων ατυχημάτων και εικόνα εποπτικού υλικού. Θα δίνουμε έτσι, την δυνατότητα σε οποιονδήποτε να κάνει μια εκδήλωση, δίνοντάς του υλικό να παρουσιάσει κάποια πράγματα και να αποτρέψει τους νέους, ώστε να αποφευχθούν τα τροχαία.
Ερ.: To βιβλίο αυτό είναι το πρώτο που γράφεται;
Aπ.: Το βιβλίο που γράφω είναι το πρώτο. Δεν πάω να καταξιωθώ σαν ποιητής. Τα ποιήματά μου έχουν ένα πολιτικό περιεχόμενο. Δεν περιλαμβάνονται ερωτικά ποιήματα. Θέλουμε να δώσουμε ένα βάρος στην εκδήλωση, όχι για να προβληθώ εγώ προσωπικά αλλά για να επιτευχθεί ο στόχος. Καλεσμένοι είναι όλοι οι πολίτες της Μεσσηνίας και θέλουμε να πραγματοποιηθεί ο στόχος μας. Εμείς θα συνεχίσουμε με κάποιους άλλους φορείς, όπως την Νομαρχιακή και την Δημοτική Αυτοδιοίκηση, για να φτιάξουμε αυτό το υλικό μας. Τα χρήματα της είσπραξης του βιβλίου θα διατεθούν σε αυτό τον σκοπό και θα δημιουργηθεί ένα ταμείο, ώστε να κάνουμε κάτι ώστε να αποτρέψουμε την μάστιγα.
Eρ.: Πιστεύεται ότι οι αρμόδιοι φορείς καταβάλουν την προσπάθεια που χρειάζεται για να αποφευχθούν τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα στην Μεσσηνία;
Απ.: Οι αρμόδιοι φορείς καταβάλουν κάποιες προσπάθειες, αλλά νομίζω υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Δηλαδή, με το να αναφέρεις σε νέους ανθρώπους τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, δεν κάνεις τίποτα. Ο νέος και ο ακροατής, ο οποίος συμμετέχει σε μια τέτοια ενημερωτική συνάντηση, νομίζω ότι πρέπει να δει μια σκληρή εικόνα. Να δει πτώμα, να δει κηδεία, να δει νεκροταφεία, μάνες, παιδιά και συμμαθητές να κλαίνε. Έτσι, αφού δημιουργηθεί η απαραίτητη ευαισθητοποίηση, μετά μπορείς να τους πεις κάποια πράγματα.
Έχω τύχει σε αντίστοιχη εκδήλωση που με σόκαρε αυτή η εικόνα και μετά ακολούθησε η ομιλία του Ιαβέρη στο Πειραματικό Σχολείο Καλαμάτας. Νομίζω, ότι αφού πάθεις σοκ, μετά μπορείς να αφομοιώσεις αυτά που σου λένε. Τώρα να μιλάς για τον ΚΟΚ και την παραβίαση του κόκκινου, δεν νομίζω ότι γίνεται τίποτα. Πρέπει να σοκαριστείς για να αφομοιώσεις, τότε μπορείς να αλλάξεις γνώμη και δεν ξέρω για πόσο.
Ερ.: Θα υπάρξουν κάποιες άλλες ενέργειες σας, μετά την παρουσίαση του βιβλίου, για αυτό τον σκοπό;
Απ.: Εμείς θα προσπαθήσουμε μέσα στο βαλιτσάκι να υπάρχουν κάποια σποτάκια, που θα κανονίσουμε να παίζουν συχνά στα τοπικά ΜΜΕ. Αυτά θα είναι η εικόνα και η αποτροπή των νέων σε καθημερινή βάση. Δεν μας φταίνε οι δρόμοι γιατί από αυτούς διέρχονται χιλιάδες καθημερινά. Σκοτώνεται ένας. Αν περνούν χίλια άτομα και σκοτώνεται ένας, στους 999 δεν φταίει ο δρόμος; Εγώ σας λέω ότι οι δρόμοι φταίνε. Αλλά όταν εμείς δούμε ότι δεν είναι καλοί, θα πρέπει να έχουμε την ανάλογη οδική συμπεριφορά. Άρα, λοιπόν, η Οδική συμπεριφορά είναι η όλη υπόθεση.
Συνέντευξη στον δήμαρχο της Ladispoli Giogli Gino
Αδελφοποίηση πόλεων Θουρίας και Ladispoli
Προώθηση της τοπικής αγκινάρας σε όλο τον κόσμο μέσω Ιταλίας
Ιταλοί επισκέπτες στις αγροτικές καλλιέργειας της Μικρομάνης
Ρεπορτάζ Νατάσα Σταματοπούλου
Με σκοπό την αδελφοποίηση των πόλεων του Δήμου Θουρίας και του δήμου Ladispoli της Ιταλίας, την συμμετοχή του «Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρομάνης», στο δίκτυο των πόλεων του «Πολιτισμού της Αγκινάρας» και την προώθηση της ιδέας του προϊόντος σε όλο τον κόσμο, πέντε σημαντικά στελέχη του δήμου Ladispoli, επισκέφθηκαν χθες τον δήμο Θουρίας.
Αναφορά γίνεται για τους Ciogli Gino, σύμβουλο Περιφέρειας Ρώμης, πρώην δήμαρχο του δήμου Ladispoli και πρόεδρο του Συλλόγου η «H πόλη της αγκινάρας σε όλο τον κόσμο», τον Franco Diantonio, γενικό γραμματέα του δήμου Ladispoli και σύμβουλο του Συλλόγου «H πόλη της αγκινάρας σε όλο τον κόσμο», τον Antonio Chiappini, απασχολούμενο με τον Τουρισμό, σύμβουλο Συλλόγου και δημοτικό σύμβουλο του δήμου Ladispoli, τον Angelo Leccesi, δημοτικό Σύμβουλο του δήμου Ladispoli, πρόεδρο Συνεταιρισμού Αγκινάρας, πρόεδρο Συνεταιρισμών άλλων προϊόντων και παραγωγό αγκινάρας, και τέλος των Έλληνα κάτοικο Ιταλίας Γιώργο Κεμερίδη, μεταφραστή και πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Il Mediteraneo, οι οποίοι επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Θουρίας Γιώργο Σκαλαίο στο δημαρχείο, μίλησαν με τον πρόεδρο του Εξωραϊστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μικρομάνης (που οργανώνει της καθιερωμένη Γιορτή Αγκινάρας) Γιάννη Σταματόπουλου, και επισκέφθηκαν τις καλλιέργειες αγκινάρας των αγροτών της περιοχής.
Οι Ιταλοί επισκέπτες, έμειναν αρκετά ευχαριστημένοι από την φιλοξενία και την υποδοχή, αλλά πολύ περισσότερο από τον γόνιμο διάλογο που έκαναν με τους ανωτέρω. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην συζήτηση συμμετείχε και Επιτροπή Παραγωγών άγριας αγκινάρας, οι οποίοι παρακολούθησαν τον διάλογο και έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τις διαφορές στις καλλιέργειες της περιοχής με αυτές της Ιταλίας, αλλά και τον τρόπο της καλλιέργειας και της φροντίδας της. Στην συνέχεια, ακολούθησε φαγητό στην Ταβέρνα «Η ρόδα» στην Μικρομάνη, όπου είχαν την ευκαιρία να γευτούν το προϊόν, μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους και γλυκό αγκινάρας μοναδικό στο είδος του.
Η «Σ» παραβρισκόμενη στην επίσκεψη των Ιταλών, μπόρεσε να ενημερωθεί από τον Ciogli Gino με μια μικρή συνέντευξη.
Ερ.: Πως γεννήθηκε η ιδέα για την προώθηση της αγκινάρας;
Απ.: Η ιδέα γεννήθηκε στην πόλη της Ladispoli, αφού θελήσαμε να ανεβάσουμε την αξία της αγκινάρας και για αυτό κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις κάθε χρόνο. Για να δώσουμε αξία σε αυτό το προϊόν, μαζί με ένα άλλο προϊόν που είναι το κρασί, που ήδη έχει μεγάλη αξία από πολλά χρόνια. Είδαμε δια μέσω του κρασιού, τον τρόπο τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δώσουμε αξία στην αγκινάρα.
Είδαμε ότι με την πόλη της Benicarlo της Ισπανίας, ο Σύλλόγος πήρε δύο σφραγίδες της τοπικής και της κρατικής προελεύσεως. Αυτοί μάλιστα τα κατάφεραν ποιό γρήγορα από εμάς, γιατί έχουν νομικούς μεθόδους πολύ ποιο γρήγορους. Και εμείς για την προέλευση, για την περιοχή που έρχεται το προϊόν, τις έχουμε ήδη πάρει. Μετά σκεφθήκαμε να φτιάξουμε έναν Σύλλογο, όπως υπάρχει και για το κρασί, που λέγεται «Η πόλη της Αγκινάρας σε όλο τον κόσμο».
Ερ.: Ποιος είναι ο σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας και ποιες θα είναι οι επόμενες επαφές σας;
Aπ.: Ο σκοπός μας δεν είναι να δρούμε πόλεις που να έχουν πάρα πολύ μεγάλη παραγωγή, αλλά ποιότητα. Οπότε εκτός από τις πόλεις της Ιταλίας, που έχουν μπει ήδη στον Σύλλογο με την θέληση τους, εκτός από την Ισπανία που ήδη είναι μέσα, συνεργαζόμαστε και με την Καλιφόρνια. Στην συνέχεια, σκεφθήκαμε να επισκεφθούμε και να συνεργασθούμε με άλλα μέρη της Μεσογείου. Είδαμε ότι υπάρχουν, εδώ στην Ελλάδα, παραγωγές και ότι υπάρχουν καλές πρωτοβουλίες και έτσι αποφασίσαμε να έρθουμε.
Τώρα σκεφτόμαστε να κάνουμε επαφές με την Γαλλία, την Αίγυπτο και την Τουνισία (Αλ Γκαμχουρία ατ Τουνισία – περιοχή στις μεσογειακές ακτές της Βόρειας Αφρικής), όπου εκεί έχουν μεγάλες παραγωγές αγκινάρας, αλλά όχι άριστης ποιότητας. Έτσι, μας ενδιαφέρει, να τους δείξουμε ότι δεν είναι το θέμα η μεγάλη παραγωγή, αλλά η καλύτερη ποιότητα.
Πρώτα – πρώτα θα πάμε στην Γαλλία και μετά στην Αίγυπτο και την Τουνισία. Αυτό φυσικά, εξαρτάται και από τους δήμους της κάθε χώρας για να δούμε αν έχουν πολιτική σταθερότητα. Το ποιο γρήγορο ταξίδι μετά από την Ελλάδα είναι η Γαλλία.
Eρ.: Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από την επίσκεψή σας στις καλλιέργειες των παραγωγών της Μικρομάνης;
Απ.: Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι και εντυπωσιασμένοι από τον τρόπο που μας υποδέχθηκαν, και από αυτά που είδαμε, ενώ δεν έχουμε κάνει ακόμα το μισό από το ταξίδι μας στην Ελλάδα. Η επίσκεψη μάς ήταν πολύ ευχάριστη γιατί είδαμε τον εξαιρετικό τρόπο που έδειξαν οι δήμαρχοι και οι διοικητικές και πολιτιστικές αρχές.
Παρ’ όλα αυτά, είδαμε ότι υπάρχει μια στενάχωρη σκέψη των παραγωγών γιατί το προϊόν έχει μια κάμψη, αφού η Ελληνίδα νοικοκυρά δεν αγοράζει το προϊόν γιατί δεν ξέρει πως να το χρησιμοποιήσει. Αντίθετα, εμείς είμαστε της άποψης, ότι η μαγειρική είναι μέσα στα ήθη και τα έθιμα ενός λαού και θέλουμε να το προσπαθήσουμε και να βοηθήσουμε για να βγουν από αυτές τις δυσκολίες. Έτσι, μπορεί να ξεφύγουμε και να βρούμε διάφορους τρόπους πωλήσεως. Για αυτό σκεφτόμαστε, ότι η δική μας εμπειρία, μπορεί να είναι πολύ πολύτιμη στο θέμα που ταλαιπωρεί τους Έλληνες παραγωγούς.
Είμαστε πολύ σίγουροι ότι ο κάθε παραγωγός πιστεύει ότι το δικό του προϊόν είναι το καλύτερο. Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε έναν πόλεμο μεταξύ μας. Αυτό που προσπαθούμε είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και τις γνώσεις μας για έναν κοινό σκοπό που είναι η προώθηση της αγκινάρας, είτε είναι Ιταλίας, είτε είναι Ελλάδας.
Επίσκεψη των Ιταλών προηγήθηκε στα Ίρια της Αργολίδας και στην συνέχεια στην Μικρομάνη, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκονται στο νησί της Τήνου. Σύμφωνα με τον Ciogli Gino, ο Σύλλογος αυτός ενημερώνεται για τον τρόπο παραγωγής της αγκινάρας σε διάφορες χώρες, με σκοπό την καλύτερη προώθηση του προϊόντος σε όλο τον κόσμο.
Τέλος, σήμερα, η ομάδα των Ιταλών θα επισκεφθούν στις 10 το πρωί τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιώργο Καραμπάτο, στις 11.30 τον πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας Βασίλη Κοζομπόλη και τον καταστηματάρχη Κώστα Παπαδημητρίου. Επίσης, χθες το βράδυ είχαν γεύμα με τον νομάρχη Δημήτρη Δράκο, και τους κ.κ. Καραμπάτο και Σκαλαίο.
Συνέντευξη Δημήτρη Κουσελά βουλευτή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΣΕΛΑ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΗΜΑΙΑ».
1. Καταρχάς, μια εβδομάδα μετά την εκλογική διαδικασία και με τον Γιώργο Παπανδρέου να είναι ο μεγάλος νικητής, ποιο είναι το σχόλιό σας για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ;
Η ετυμηγορία περίπου 800.000 πολιτών της δημοκρατικής παράταξης, έδειξε τη βούληση της κοινωνικής βάσης του ΠΑΣΟΚ να πάμε ενωμένοι μπροστά και να ενισχύσουμε τη φυσιογνωμία μας ως κεντροαριστερό κίνημα. Το σύστημα αρχών και αξιών, η δομή και η λειτουργία του ΠΑΣΟΚ και κυρίως η στενότερη σχέση του με τα ευρύτατα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπεί, είναι κεντρικά ζητήματα που πρέπει να αποσαφηνισθούν τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και με συγκεκριμένες θέσεις. Θέσεις για την αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου στη χώρα μας, τη στήριξη της περιφέρειας και την αποκέντρωση του συγκεντρωτικού Κράτους, που οφείλει να υπηρετεί και όχι να καταδυναστεύει τον πολίτη, προτάσεις για την έξοδο του αγροτικού τομέα από την κρίση και για την εισοδηματική στήριξη των αγροτών, απτές και βιώσιμες λύσεις για τα προβλήματα των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, με ασφάλεια και προοπτική.
2. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε την κρίση που ξέσπασε μετά τις εθνικές εκλογές ή η επανεκλογή του Γιώργου Παπανδρέου δίνει μια «παράταση», τουλάχιστον μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση;
Η περίοδος που προηγήθηκε της εκλογής Προέδρου στο ΠΑΣΟΚ μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε κριτικά, αυτοκριτικά και υπεύθυνα για πολλά και σοβαρά ζητήματα που συνδέονται με την ήττα του Κινήματος στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές. Όχι μόνο στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, αλλά –και κυρίως- απέναντι στην ευρύτερη κοινωνική μας βάση, απέναντι σε ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών. Γι’ αυτό οι δημοκρατικοί πολίτες και η κοινωνία μας τίμησαν με το ενδιαφέρον και με την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου.
Όλα αυτά, σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν «παράταση» μιας υφέρπουσας κρίσης ή παγίωση αρνητικών προσωποπαγών και διαλυτικών πρακτικών. Αντίθετα, δημιουργούν νέα δεδομένα, μια ποιοτικά νέα –και καλύτερη- βάση εκκίνησης, που απαιτεί από όλους μας να προχωρήσουμε σε τομές και ανατροπές στις θέσεις, στη στάση και στις συμπεριφορές μας ώστε να διασφαλίσουμε την πολιτική μας απήχηση στην κοινωνία και την εκλογική μας νίκη - όχι απλά να…μετράμε μηχανιστικά μέρες μέχρι τις επόμενες εκλογές !
3. Κατά την προεκλογική περίοδο τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα είδαμε να χωρίζονται σε στρατόπεδα. Πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει στο μέλλον το ΠΑΣΟΚ;
Σε κάθε εσωτερική προεκλογική αναμέτρηση είναι λογικό να υπάρχουν υποστηρικτές του ενός ή του άλλου υποψηφίου. Από τη στιγμή, όμως, που όλοι αναγνώρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα και συντάσσονται για τον κεντρικό και σαφέστατα κοινό μας στόχο, που είναι η αντιπολίτευση στην Κυβέρνηση με την ανάδειξη ουσιαστικών προοπτικών και βιώσιμων λύσεων για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών της, τα προσωποπαγή στρατόπεδα δεν έχουν –και δεν πρέπει πλέον να έχουν- κανένα λόγο ύπαρξης. Τυχόν διατήρησή τους όχι μόνο δεν συνάδει με τον χαρακτήρα του Κινήματός μας, αλλά θα λειτουργήσει διαλυτικά, με καταστροφικές συνέπειες για την ενότητα και τη δυναμική του.
4. Θεωρείτε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί πραγματικά να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ και να το επαναφέρει σε μια νικηφόρα πορεία; Πως κρίνετε τις πρώτες μετεκλογικές του κινήσεις;
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί και θέλει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ. Και επειδή κανείς δεν μπορεί να κάνει τα πάντα μόνος του, προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η αμέριστη υποστήριξη και η ειλικρινής εμπιστοσύνη όλων μας. Η επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέσαμε, που μας έθεσε η ίδια η κοινωνική μας βάση με την ενεργό συμμετοχή της στις προεκλογικές διαδικασίες και στην ανάδειξη Προέδρου, προϋποθέτει την ισότιμη και συλλογική δραστηριοποίηση όλων των στελεχών, την κατάθεση και την ουσιαστική συζήτηση όλων των απόψεων πριν τη λήψη απόφασης και όχι τη διατήρηση απαράδεκτων και διαλυτικών φαινομένων άλλοι λ.χ. να δουλεύουν στη Βουλή και άλλοι να ναρκισσεύονται στα τηλεοπτικά παράθυρα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήδη από τις πρώτες μετεκλογικές του κινήσεις παίρνει το πάνω χέρι στη διαμόρφωση της γενικότερης πολιτικής ατζέντας, φέρνοντας την Κυβέρνηση σε δύσκολη θέση (όπως λ.χ. για τον εκλογικό νόμο), ενώ δίνει σαφές μήνυμα ενωτικής και ουσιαστικής αξιοποίησης όλων των κομματικών στελεχών, σε μια λογική ανατροπής συμπεριφορών και κατεστημένων πρακτικών του παρελθόντος.
5. Ποιο είναι το δικό σας μήνυμα προς τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και τους πολίτες της Μεσσηνίας, με δεδομένο ότι είστε ο μοναδικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον νομό μας και τι θα πρέπει να περιμένουν από το ΠΑΣΟΚ στο εξής;
Με δυο λόγια, θα ήθελα να στείλω στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σε όλους τους πολίτες της Μεσσηνίας ένα μήνυμα εγρήγορσης, συσπείρωσης, συμμετοχής και αισιοδοξίας. Μήνυμα εγρήγορσης και συσπείρωσης, γιατί τα προβλήματα της ανάπτυξης, της καθημερινότητας του πολίτη και οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας, στη Μεσσηνία και στη χώρα μας είναι πολλά, σύνθετα και σοβαρά. Συμμετοχής, γιατί χωρίς αυτήν τίποτα δεν θα βελτιωθεί «με αυτόματο πιλότο», «από θαύμα» ή από μόνο του! Και, τέλος, μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί η επόμενη μέρα της εκλογικής αναμέτρησης βρίσκει τον Πρόεδρό μας, το ΠΑΣΟΚ, και όλους εμάς πιο έμπειρους, πιο αποφασισμένους και πιο δυνατούς για να υπηρετήσουμε τους στόχους που μας θέτουν οι ανάγκες της κοινωνίας μας και οι πολίτες.
Συνέντευξη Βαγγέλη Ρασσιά
Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια χθες στο Πνευματικό
Ο Βαγγέλης Ρασσιάς μιλά στη “Σ” για την έκθεση «Τα Φρούρια της Ελλάδας»
Πραγματοποιήθηκαν χθες στις 8 το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Τα Φρούρια της Ελλάδας» του Βαγγέλη και του Άγγελου Ρασσιά, που φιλοξενούνται στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Η έκθεση που εγκαινιάστηκε από τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Κριστόφ Φάρνω και το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Οκτωβρίου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Καλαμάτα είναι ο πρώτος σταθμός που παρουσιάζεται η έκθεση.
Η «Σ» καλύπτοντας το πολιτιστικό γεγονός, παρουσιάζει σε μια μικρή συνέντευξη τον καλλιτέχνη – φωτογράφο Βαγγέλη Ρασσιά, μέσα από δηλώσεις του που έκανε στην εφημερίδα μας, λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης.
«Σ»: Πως εμπνευστήκατε αυτό το θέμα της έκθεσης;
κ. Ρασσιάς: Η ιστορία αυτή έχει ξεκινήσει πριν 21 χρόνια. Η μεσαιωνική ιστορία του τόπου μας πάντα με μάγευε και με ενδιέφερε. Ασχολήθηκα, κατά κόρων, όταν ζούσα στη Γαλλία, που έζησα στα 12 χρόνια, κάνοντας σπουδές ψυχολογίας – κοινωνιολογίας. Το χόμπι μου ήταν η μεσαιωνική ιστορία και αυτή ήταν το ερέθισμα που ασχολήθηκα με την φωτογραφία.
Ερχόμενος στη Ελλάδα και κάνοντας της πολιτιστικές διακοπές ή πολιτιστικές διαδρομές, με ενδιέφερε να πηγαίνω σε μέρη τα οποία είχαν μια ιστορία αρχαία ελληνική ή μεσαιωνική, να έχω ερεθίσματα πολιτιστικά και ταυτόχρονα να απαθανατίζω τα φρούρια, τους αρχαίους ναούς και οτιδήποτε μνημείο υπάρχει σε αυτό τον τόπο.
«Σ» Σε αυτή την έκθεση πόσες περιοχές παρουσιάζονται;
κ. Ρασσιάς: Σε αυτή την έκθεση επικεντρωνόμαστε στα μέρη τα οποία γίνονται οι εκθέσεις, στους τόπους. Δηλαδή στην Καλαμάτα, που είναι νοτιοδυτική Πελοπόννησος, έχουμε επικεντρωθεί στα φρούρια της Πελοποννήσου, βάζοντας και μερικά αντιπροσωπευτικά φρούρια από όλη την Ελλάδα. Διότι, ούτε ο χώρος, ούτε ο τόπος δεν μπορεί να εκθέσει τα 750 φρούρια που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην Ελλάδα.
«Σ» Πόσες φωτογραφίες, μπορεί να δει ο επισκέπτης από διαφορετικά φρούρια ανα την Ελλάδα;
Κ. Ρασσιάς: Υπάρχουν περίπου 30 φωτογραφίες από διαφορετικά φρούρια και σε μερικά φρούρια έχω επικεντρωθεί και έχω βάλει δύο φωτογραφίες. Στην Μεθώνη και την Κορώνη έχω από δύο φωτογραφίες, όμως στην Καλαμάτα έχω δυστυχώς μια γιατί είναι σκεπασμένο από δέντρα.
«Σ» Με μια γρήγορη ματιά, ο επισκέπτης βλέπει σε όλες τις φωτογραφίες το εξωτερικό (κυρίως) και αρκετό από το γαλάζιο του ουρανού. Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οπτική με την οποία τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται;
κ. Ρασσιάς: Ακριβώς. Έχω τραβήξει εσωτερικές φωτογραφίες, τις οποίες δεν τις παρουσιάζουμε εδώ. Οι φωτογραφίες των φρουρίων που έχω, εσωτερικές και εξωτερικές, είναι πάρα πολλές. Σε αυτή την έκθεση, προσπαθούμε να δώσουμε την αίσθηση του φρουρίου. Την αίσθηση του ερειπίου που γίνεται σιγά – σιγά ένα με την γη της Πελοποννήσου και ταυτόχρονα, την αίσθηση του όγκου του. Την αίσθηση του όγκου του, πιστεύω ότι μπορούμε να την δείξουμε αποσπασματικά. Δεν μπορούμε να την δείξουμε γενικά.
«Σ» Τι σημασία έχουν για εσάς τα Ελληνικά φρούρια;
κ. Ρασσιάς: Τα φρούρια θα μας υπενθυμίζουν την μεσαιωνική ιστορία της χώρας μας, την οποία δυστυχώς την αγνοούμε και είναι σημαντική για την αναγέννηση του Δεσποτάτου του Μυστρά και για την υπόλοιπη ιστορική μας διαδρομή και εξέλιξη μας, μέχρι την Επανάσταση του ’21.
«Σ» Πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλειφθεί;
κ. Ρασσιάς: Φυσικά έχουν εγκαταλειφθεί. Στο τέλος, τα στοιχεία που θα υπάρχουν θα είναι πάρα πολύ λίγα. Πιστεύω ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει μόνο αρχαία ελληνική ιστορία. Έχει και μεσαιωνική ιστορία και σύγχρονη ιστορία, η οποία θα πρέπει να εκτιμηθεί δεόντως από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τις τοπικές αρχές για να μπορέσει ο κόσμος να τα επισκέπτεται και να τα αγαπήσουν. Να είναι ένα ζωντανό κομμάτι, της πόλης τους, του τόπου τους ή των βουνών τους.
«Σ» Η έκθεση έχει ξαναπαρουσιαστεί σε περιφερειακές πόλεις της Ελλάδας;
κ. Ρασσιάς: Η φωτογραφική έκθεση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2007 στο κατάλυμα της Γαλλίας στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου,
υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, η Γαλλική Πρεσβεία αποφάσισε να περιοδεύσει την έκθεση σε 12 πόλεις της Ελλάδας με τη συμμετοχή των δημοτικών αρχών.
Η περιοδική έκθεση έχει ως σταθμό εκκίνησης την πόλη της Καλαμάτας στις 18 Οκτωβρίου 2007, όπου θα την εγκαινιάσει η Α.Ε. Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, κ. Christophe Farnaud.
Στις 10 Νοεμβρίου η έκθεση θα εγκαινιαστεί στην Πάτρα και στις 6 Δεκεμβρίου στο Ναύπλιο.Για το 2008, η έκθεση θα περιοδεύσει στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα,
με πρώτο σταθμό την πόλη του Βόλου και έπονται: Λάρισα, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη.
Μικρό Βιογραφικό Βαγγέλη Ρασσιά
Ο Βαγγέλης Ρασσιάς γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 1955 στην Αθήνα και έχει σπουδάσει ψυχολογία – κοινωνιολογία, όπως και φωτογραφία στη Νίκαια αλλά και στο Παρίσι. Η επαγγελματική πείρα ξεκίνησε το 1982 – 1984 όπου συνεργάστηκε με το πρακτορείο Graffiti, κάνοντας ταξιδιωτικά ρεπορτάζ ανά τον κόσμο. Στην συνέχεια διατέλεσε βοηθός σκηνοθέτη σε ταινία μεγάλου μήκους στο Παρίσι, ξένος ανταποκριτής για το περιοδικό Ένα, φωτογράφος στο πολεμικό ναυτικό (αεροφωτογραφίες και κινηματογράφηση), υπεύθυνος φωτογραφικού τμήματος της εταιρίας Γραμμή Α.Ε. ( περιοδικά Ένα, Το τέταρτο, Και, Μία, TV3, Δύο, 24 ώρες, Καθημερινή ), υπεύθυνος φωτογραφικού στο περιοδικό Και, και ξένος ανταποκριτής και συνεργάτης με τα γαλλικά πρακτορεία Diaf και Gamma press από το Παρίσι, όπως επίσης και επίσημος φωτογράφος του διεθνούς φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Συνεργασία είχε με την εκδοτική εταιρία Δάφνη Επικοινωνίες Α.Ε. (περιοδικά Diva, Out, 01, G.S.V., Penthouse, Maxim ), με τα περιοδικά Volvo Magasine, Insider, Περί ( ένθετο του Ελεύθερου τύπου και 42 περιφερειακών εφημερίδων) 2004 - 2007: Παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων και διεύθυνση φωτογραφίας για το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.
2005: Φωτογραφική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση της Ιαπωνίας στο ελληνικό περίπτερο, αλλά δούλεψε και ως επίσημος φωτογράφος του Fashion Week στο Ζάππειο.
Συνέντευξη Κουσελά Δημήτρη
Δημήτρης Κουσελάς
«Σ’ αυτές τις εκλογές επιλέγουμε Κυβέρνηση ικανή να πάει τον τόπο μπροστά»
Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η εθνική εκλογική αναμέτρηση της 16ης Σεπτεμβρίου, η «Σ» φιλοξενεί τον υποψήφιο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κουσελά και του ζητά να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η πολίτες πρέπει να δώσουν τον ψήφο της νίκης στο κόμμα του.
«Σ»: Τι θεωρείτε ότι άλλαξε και από την σκληρή λιτότητα που εφάρμοσε ο Κώστας Σημίτης, ακούσαμε στο ντιμπέιτ τον αρχηγό του κόμματος του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου να δηλώνει ότι το θέμα δεν είναι τα χρήματα ώστε να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του;
κ. Κουσελάς: Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, η μέση ετήσια πραγματική αύξηση των μισθών μειώθηκε από 3,6% την περίοδο 2000-2003, σε 2,5% την τριετία 2003-2006. Με πρόσχημα την Απογραφή και την επιτήρηση, στις οποίες συνειδητά η Ν.Δ. έσυρε τη χώρα, οι αυξήσεις που δόθηκαν στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους από την Κυβέρνηση Καραμανλή ήταν ανεπαρκείς και συστηματικά κάτω από τον πληθωρισμό, αφού δεν κάλυπταν το σύνολο των αποδοχών, πολύ δε λιγότερο τις ανάγκες τους.
Ακόμα κι αυτές οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων, υπονομεύθηκαν από τις πρωτοφανείς αυξήσεις των έμμεσων φόρων, τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, την περικοπή κοινωνικών παροχών, όπως το επίδομα θέρμανσης, από την ακρίβεια που ροκάνισε την τσέπη του πολίτη.
Συνεπώς, αν θέλετε υπόδειγμα «σκληρής και επιλεκτικής λιτότητας», δεν έχετε παρά να δείτε τα έργα και τις ημέρες των κυβερνήσεων της Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή. Είναι απόλυτα συνεπείς στο… δόγμα της λιτότητας, όταν αφορά την προστασία του δασικού μας πλούτου, της ζωής και των περιουσιών μας, όταν αφορά τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, σε αντίθεση με τη γενναιοδωρία τους απέναντι στους μεγάλους και τους ισχυρούς. Γι’ αυτούς, «ο κρατικός κορβανάς» έχει. ‘Όπως έχει για την απροκάλυπτη άγρα ψήφων στα καμένα, ή για την τέρψη και το βόλεμα των «γαλάζιων ημετέρων» !
Οι δικές μας εξαγγελίες, είναι απόλυτα κοστολογημένες, μέσα στις δυνατότητες της οικονομίας και σηματοδοτούν ευρεία αναδιανομή εισοδήματος και μερισμάτων ανάπτυξης υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων και των μεσαίων στρωμάτων. Το δικό μας Πρόγραμμα είναι γνωστό εδώ και μήνες. Δεν το «χάσαμε» ούτε το «ξαναζεστάναμε» μέσα στον πανικό μιας προεκλογικής πλειοδοσίας, όπως η Κυβέρνηση, κρατώντας κρυφούς λογαριασμούς για «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο» των εκλογών!
«Σ»: Σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίσει τις εκλογές, θεωρείτε ότι η Κυβέρνηση που θα προκύψει, θα είναι Κυβέρνηση των 2,5 ετών, με δεδομένο ότι θα υπάρξει και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα ψηφίσετε τον σημερινό Πρόεδρο αν αυτό προταθεί από την Ν.Δ. μια και αυτός προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ χάνοντας την δυνατότητα να διεκδικήσετε την εκλογική νίκη μετά από 2,5 χρόνια;
κ. Κουσελάς: Δεν συνηθίζω να απαντώ σε εξωπραγματικά σενάρια. Το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ ως Κυβέρνηση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας απαντήθηκε σαφώς από τον Πρόεδρό μας, ο οποίος τόνισε ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Κάρολος Παπούλιας προέρχεται από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ και χαίρει της εμπιστοσύνης και της υποστήριξής μας. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που θα βγει από τις εκλογές της 16ης του Σεπτέμβρη θα είναι Κυβέρνηση ανασυγκρότησης και επιστροφής στην δημοκρατική ομαλότητα, στην προκοπή για τον τόπο μας, με σχέδιο, με τομές και με μακρόπνοο ορίζοντα.
«Σ»: Στην περίπτωση που κερδίσει το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν έχει αυτοδυναμία, θεωρείτε ότι θα συνεργαστείτε με άλλα κόμματα; Ακούσαμε την άποψη του κ. Καραμανλή, ο οποίος είπε ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία, θα πάει σε νέες Εκλογές.
κ. Κουσελάς: Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει και θα έχει αυτοδυναμία, γιατί ο λαός γνωρίζει πως σ’ αυτές τις εκλογές δεν καταθέτουμε, απλά, ψήφο άρνησης και διαμαρτυρίας, ούτε μετράμε «κουκιά» τυφλής ακυβερνησίας, για να δώσουμε συγχωροχάρτι στη Δεξιά και να τη στηρίξουμε από την πίσω πόρτα.
Σ’ αυτές τις εκλογές επιλέγουμε Κυβέρνηση ικανή να πάει τον τόπο μπροστά.
Το δίλημμα δεν είναι «Καραμανλής ή χάος» (!) διότι, όπως αποδείχθηκε, η Κυβέρνησή του ήταν αυτή που έβαλε τη χώρα σε τροχιά αποδιοργάνωσης και απαξίωσης, ταυτιζόμενη με το χάος, που όψιμα και υποκριτικά τώρα ξορκίζει.
Το δίλημμα είναι ΠΑΣΟΚ και Πρόοδος ή Ν.Δ. και συνέχεια της οπισθοδρόμησης για τη χώρα και της χειροτέρευσης για την καθημερινότητα του πολίτη.
Όσο για τη συνεργασία με τα κόμματα της άλλης Αριστεράς, ανεξαρτήτως αυτοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, για την οποία είμαι βέβαιος, πιστεύω πως υπάρχει σημαντικό πεδίο για συνεργασία και μετεκλογικές συγκλίσεις με τα κόμματα της άλλης Αριστεράς και κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Σ»: Tις τελευταίες μέρες, τα τελευταία 24ωρα, κυκλοφορούν εντόνως φήμες ότι η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μεγάλη, ότι προηγείται με μεγάλη διαφορά η Νέα Δημοκρατία. Τι απαντάτε;
κ. Κουσελάς: «Ο φόβος φυλάει τα έρημα», που λέει και ο λαός μας! Τι άλλο θα δούμε και θα ακούσουμε από την Κυβέρνηση που φεύγει και τα ακριβοπληρωμένα παπαγαλάκια της, εγχώρια και διεθνή, μέσα στον πανικό της για την επικείμενη ήττα;
Την Κυριακή θα έχουμε τη «Μητέρα όλων των δημοσκοπήσεων», την πιο αυθεντική έκφραση της βούλησης του λαού μας, την ψήφο του στην κάλπη.
Την ψήφο ευθύνης, ανατροπής και προοπτικής, που θα δώσει τη νίκη στο ΠΑΣΟΚ, τις τύχες και τη διακυβέρνηση του τόπου στη μεγάλη δημοκρατική μας παράταξη και στον Γιώργο Παπανδρέου!
«Σ»: Ποια είναι τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν άμεσα μετά τις εκλογές, αν είστε Κυβέρνηση, ώστε ο πολίτης να νιώσει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του κόμματος σας και της σημερινής Κυβέρνησης;
κ. Κουσελάς: Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα το νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα εφαρμόσει, από την πρώτη κιόλας μέρα, το ΠΑΣΟΚ. Το μοντέλο αυτό σηματοδοτεί ένα κράτος που σχεδιάζει, ιεραρχεί προτεραιότητες, σκέφτεται οραματικά και δρα αποτελεσματικά προς όφελος του πολίτη και της χώρας. ‘Ένα κράτος εθνικής αφύπνισης, εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας, ασφάλειας και αισιοδοξίας. ‘Όχι κράτος -κομματικό λάφυρο για τους αρεστούς, αλλά κράτος που κινητοποιεί τους άριστους, στην υπηρεσία του πολίτη.
‘Εχουμε έτοιμο το σχέδιο διακυβέρνησης, τα 16 υπουργεία και τις 4 μεγάλες ενότητες της πολιτικής μας παρέμβασης, με ιεραρχημένους στόχους για δημιουργικό έργο. Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάζει τακτικά και συντονισμένα και στην περιφέρεια, με Πρωθυπουργό παρόντα και συνεπή στις υποχρεώσεις του, όχι απόντα στα δύσκολα και «μπαλκονάτο» για προεκλογική –και μόνο- χρήση! Από τις 17 του Σεπτέμβρη είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε για να πάμε μπροστά την Ελλάδα, με τις εγγυήσεις και τις αλλαγές που πραγματικά έχει ανάγκη ο πολίτης και ο τόπος μας.
Με τη δουλειά μας ο πολίτης θα δει ένα καλύτερο κράτος, άμεση βελτίωση στην καθημερινότητά του, στην κοινωνική προστασία, στην απασχόληση και στις προοπτικές του.
Ειδικά για την ύπαιθρο και την περιφέρεια, πρώτη προτεραιότητά μας είναι το ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης για τις πυρόπληκτες περιοχές και επιχειρήσεις, καθώς και το εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης της υπαίθρου, που γυρίζουν σελίδα στο μεταπολεμικό μοντέλο ανάπτυξης της περιφέρειας και στις κακοδαιμονίες του.
«Σ»: Ποια είναι η θέση σας για το ζήτημα του ΤΕΙ Καλαμάτας και ποια η γνώμη σας για την κατάσταση των εργαζομένων της ΔΕΠΑΚ, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί;
κ. Κουσελάς: ‘Εδωσα μάχες στη Βουλή κατά της μηχανιστικής και ανερμάτιστης εφαρμογής της «βάσης του 10», που οδηγεί το ΤΕΙ στο μαρασμό και αφήνει απέξω χιλιάδες νέους, βορά στους εμπόρους της γνώσης.
Το ΤΕΙ Καλαμάτας είναι πνεύμονας Γνώσης, Παιδείας, διακίνησης ιδεών και ανάπτυξης για τον Νομό μας. Του αξίζει καλύτερη τύχη -και θα την έχει!
Στηρίζω και θα στηρίξω τις προτάσεις του για νέα και ελκυστικά τμήματα, που να διασφαλίζουν την ισότιμη συμμετοχή του Νομού μας στην κοινωνία της Ποιότητας και της Γνώσης και να εγγυώνται την πρόοδο και τη συνεχή αναβάθμιση του ΤΕΙ.
‘Οσο για το θέμα της ΔΕΠΑΚ, σε πρόσφατη δήλωσή μου αναφέρθηκα στην -για πολλοστή φορά- αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων του Υπουργού Πολιτισμού, που αδιαφορεί για τους εργαζόμενους και τον Πολιτισμό μας, δείχνοντας ξεκάθαρα με τι είδους Κυβέρνηση έχουμε να κάνουμε. ‘Οταν αυτή η Κυβέρνηση δεν τιμά ούτε τις συμβατικές της υποχρεώσεις, θα σεβαστεί μετεκλογικά τις δεσμεύσεις και τις υποσχέσεις της απέναντι στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας, απέναντι στον Μεσσηνιακό λαό;
Συνέντευξη Εμμανουήλ Κοβάτση
Ο διοικητής της Αγροφυλακής Μεσσηνίας μιλά στη «Σ»
Ε.Κοβάτσης: «Η περιφέρεια στενάζει από τα αγροτικά αδικήματα»
Συνέντευξη: Νατάσα Σταματοπούλου
Ο Κοβάτσης Εμμανουήλ, διοικητής της Αγροφυλακής Μεσσηνίας μίλησε χθες στη «Σ», λίγους μήνες μετά την επανίδρυση του Σώματος.
Ο κ. Κοβάτσης τα τελευταία δυόμισι χρόνια με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου της Νομαρχίας, υπάγεται στην Ν.Α.Μ. και έχει γυρίσει αρκετές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ήταν προϊστάμενος του διοικητικού της Διεύθυνσης Γεωργίας, διατέλεσε 6 χρόνια διευθυντής του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, υπηρέτησε στη Νομαρχική Επιτροπή Τουριστικής Προβολής, είχε διοριστεί σαν αγρονόμος στο Αγρονομείο Μεσσήνης και έχει υπηρετήσει σαν γραμματέας στη Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης Μεσσηνίας.
«Προέρχομαι από την αγροφυλακή, έτσι ξεκίνησα και βρίσκομαι εδώ, πλην όμως τώρα δεν έχω κάνει μετάταξη στην νέα υπηρεσία της αγροφυλακής γιατί έφυγε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και πήγε στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως».
Ο διοικητής του νεοσύστατου Σώματος της Αγροφυλακής στο νομό μας, μίλησε στη «Σ» για την προσφορά της υπηρεσίας, τις υποχρεώσεις της και τον ρόλο που έχει μέσα στην κοινωνία, τονίζοντας ότι σύντομα οι αγροφύλακες περιμένουν να λειτουργήσουν ξανά, όπως τα υπόλοιπα Σώματα Τάξης. Οι βάρδιες - υπηρεσίες, όπως μας είπε, λόγο των λιγοστών ατόμων που στελεχώνουν την υπηρεσία στο νομό δεν μπορούν να γίνουν, ενώ προσωρινά το σώμα λειτουργεί σαν συμπληρωματικό σώμα της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής. Σκοπός, σήμερα για τον νομό είναι να υπάρξουν άλλα 6 τμήματα τουλάχιστον στις περιοχές της Καλαμάτας, Μεσσήνης, Κυπαρισσίας, Μελιγαλά, Πύλου και Φιλιατρών.
«Σ»: Ποια μπορεί να είναι η προσφορά της Αγροφυλακής;
κ. Κοβάτσης: Μέχρι τώρα η υπηρεσία της Αγροφυλακής λειτουργούσε με πολύ λίγο προσωπικό. Σχεδόν υπολειτουργούσε με πολύ ελάχιστα άτομα από τους παλιούς αγροφύλακες στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκησης.
Θα ήθελα να αναφερθώ στην πολύ μεγάλη της προσφορά. Είναι μια υπηρεσία που έχει προσφέρει πάρα πολλά. Είναι όμως πολύ περιφρονημένη, πολύ κατατρεγμένη. Πολύ άδικο αυτό γιατί δεν θα είχαμε και αυτές τις πυρκαγιές ακόμη, σε τόσο έντονο βαθμό, εάν υπήρχε οργανωμένη η Αγροφυλακή. Ο αγροφύλακας είναι εκείνος που γνωρίζει ποιος έχει προβλήματα στην περιοχή, ποιό είναι το ατίθασο παιδί, ποιος είναι ο ξένος που θα έρθει στην περιοχή. Ο αγροφύλακας γνωρίζει ποιος έχει τάσεις πυρομανίας. Γενικά, η αγροφυλακή έχει προσφέρει πάρα πολλά όχι μόνο γιατί βρίσκεται σε καθημερινή βάση, στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο, στον κάτοικο της περιοχής και έχει προσφέρει πάρα πολλά σε όλες τις άλλες υπηρεσίες, είτε λέγονται δικαστικές, είτε πυροσβεστικές είτε αστυνομικές. Η περιφέρεια στενάζει από τα αγροτικά αδικήματα. Η αγροφυλακή ήταν σχεδόν υπό διάλυση και δεν μπορούσε έως και σήμερα να προσφέρει υπηρεσίες, στον αγρότη, στον κτηνοτρόφο και στα αγροτικά αδικήματα.
«Σ»: Τι υποχρεώσεις έχουν οι σημερινοί αγροφύλακες;
κ. Κοβάτσης: Η αγροφυλακή είναι μια υπηρεσία η οποία ασχολείται με την αγροτική ασφάλεια. Είναι αρμόδια για την πρόληψη και καταστολή των αξιόποινων πράξεων που αφορούν το αγροτικό περιβάλλον, για την φρούρηση των αγροτικών κτημάτων προς πρόληψη κλοπής, φθοράς και άλλων συναφών αδικημάτων και για την διενέργεια προανάκρισης για τα προαναφερόμενα αδικήματα, δίωξη και εκδίκαση αυτών (μόνο των πταισματικών παραβάσεων),όπως επίσης και για την αστυνόμευση αρδευτικών υδάτων.
Στον Νέο Νόμο Αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης αναφέρεται ρητά ότι οι αγροφύλακες είναι υπεύθυνοι για την πρόληψη, καταστολή αξιόποινων πράξεων που αφορούν το αγροτικό περιβάλλον, τα κτήματα, τα αρδευτικά ύδατα και την περιουσία του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. που βρίσκονται στο αγροτικό περιβάλλον. Επίσης, για την εκτίμηση αγροζημιών, συμβιβαστική επίλυση διαφορών.
Ακόμα πρέπει να ασκούν αστυνόμευση για εφαρμογή διατάξεων που αφορούν την πρόληψη πυρκαγιών, λήψη προληπτικών μέτρων αποτροπής τους, την μόλυνση, ρύπανση εδάφους και υδάτων, την διάθεση αποβλήτων, την υλοτόμηση, βόσκηση και αυθαίρετη δόμηση και την προστασία φυσικών αγωγών υδάτων. Διατήρηση χλωρίδας και Πανίδας.
Τέλος, είναι αρμόδια για την παροχή συνδρομής σε άλλες διωκτικές αρχές για την δίωξη της καλλιέργειας, της διακίνησης και της εμπορίας ναρκωτικών, την δίωξη της λαθρομετανάστευσης και την αντιμετώπιση υποβάθμισης της βιοποικιλότητας.
«Σ»: Πιστεύεται ότι η Αγροφυλακή πρέπει να πάρει τον ρόλο που είχε πριν ορισμένα χρόνια;
κ. Κοβάτσης: Όχι. Και ήδη έγινε μια πάρα πολύ καλή αρχή γιατί η Αγροφυλακή πρέπει να εκσυγχρονιστεί γιατί οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές με τις υπηρεσίες της προηγούμενης Αγροφυλακής. Οι συνθήκες ήταν διαφορετικές. Ο κλήρος ήταν μικρότερος. Τώρα ο κλήρος έχει μεγαλώσει, με τους διάφορους αναδασμούς που έχουν γίνει από τις Διευθύνσεις Γεωργίας. Σίγουρα η συμπεριφορά των αγροφυλάκων και αρχιφυλάκων πρέπει να είναι διαφορετικοί από τους παλιούς αγροφύλακες που ήταν αγράμματοι. Σήμερα, όλοι οι αγροφύλακες και οι αρχιφύλακες είναι απόφοιτοι λυκείου, ενώ οι τότε ήταν απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δηλαδή της ΣΤ’ Δημοτικού. Είναι και αυτό μια σημαντική διαφορά, γιατί σίγουρα ένας μορφωμένος υπάλληλος έχει μεγαλύτερη επιτυχία σε συμβιβαστικές υποθέσεις, όταν υπάρχουν αντίδικοι.
«Σ»: Οι επόμενοι αγροφύλακες θα έπρεπε να μπουν μέσω Πανελλαδικών Εξετάσεων;
κ. Κοβάτσης: Αυτό είναι θέμα πολιτείας, γιατί όχι; Αυτή την στιγμή, υπήρχε μια αδικία κατά κάποιο τρόπο των αγροφυλάκων. Οι άνθρωποι από το 1993 παλεύουν να προσληφθούν ενώ όλα ήταν με το μέρος τους και τα ονόματά τους είχαν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Από πλευράς νομικής φύσεως, τόσο οι αγροφύλακες όσο και οι αρχιφύλακες δεν μπορούσαν να διοριστούν παρ’ όλο που είχε δημοσιευθεί ο διορισμός τους. Έτσι, έρχεται η δικαίωση μετά από περίπου μια 15ετία και δικαιώνονται και αναλαμβάνουν υπηρεσία. Όμως, δεν αρκούν αυτή οι άνθρωποι. Για την Μεσσηνία έχουμε 28 νέους αγροφύλακες και 5 αρχιφύλακες και περιμένουμε εντός των ημερών να ορκιστούν και οι 3 επιλαχόντες, οι οποίοι θα αναπληρώσουν τους τρεις που δεν αποδέχθηκαν. ( σύνολο ήταν 32 ένας έχει σκοτωθεί σε τροχαίο, ένας έγινε Ιερέας, ένας λείπει στον Καναδά και ένας βρίσκεται γραφείο του Νομικού Συμβούλου για κάποιες μικρές παραβάσεις). Όμως, σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 10 αγροφύλακες που σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα συνταξιοδοτηθούν.
«Σ»: Αυτά τα άτομα είναι επαρκή;
κ. Κοβάτσης: Φυσικά δεν φτάνουν, όταν ο νομός έχει περίπου στα 400 άτομα. Σίγουρα ο νομός θα χρειαστεί και άλλα άτομα. Σύντομα περιμένουμε να γίνει ένας νέος διαγωνισμός για την πρόσληψη ενός ικανού αριθμού αγροφυλάκων για να μπορέσουν να καλύψουν τις αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Αυτά τα άτομα δεν φτάνουν ούτε ένα σε κάθε δήμο.
«Σ»: Χρειάζεται νέο αίμα στην Αγροφυλακή; Όταν έγιναν οι διορισμοί ακούστηκαν πολλοί που έλεγαν, ότι οι Αγροφύλακες δεν θα μπορούν να προσφέρουν και λόγω ηλικίας;
κ. Κοβάτσης: Οπωσδήποτε. Οι άνθρωποι αυτοί από το 1993 ήρθαν με μια ειδική διάταξη νόμου, δικαιωμένοι πλήρως από πλευράς νομικής, όμως δεν είχαν προσληφθεί. Φυσικά, οι καινούργιο θα είναι περισσότερο νέοι. Αυτό θα πρέπει να είναι μια εξαίρεση. Οι προσλήψεις θα μπορούσαν να έχουν γίνει από τότε που έπεσε η Κυβέρνηση, αφού μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πολλές Κυβερνήσεις.
«Σ»: Το προσωπικό μέχρι πρόσφατα δεν είχε ούτε τα απαραίτητα, όπως οι στολές. Αυτά σας δόθηκαν πλέον;
κ. Κοβάτσης: Σιγά – σιγά ξεκινούν τα προεδρικά διατάγματα και θα στέλνονται οπλισμοί. Ήδη τα βιβλιάρια ασφαλίσεως βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Υπάρχει όμως θέμα οπλισμού, στολών που δεν έχουν έρθει ακόμα. Άλλωστε είναι νεοσύστατο το αρχηγείο της Αγροφυλακής, το οποίο το έχει αναλάβει ο απόστρατος στρατηγός της Αστυνομίας κ. Νικολακόπουλος, όπως επίσης απόστρατος είναι και ο υποστράτηγος. Όλα με την πάροδο του χρόνου επιλύονται. Ακόμα δεν έχουν πληρωθεί οι αγροφύλακες και περιμένουν μέχρι της 29 του μηνός να πάρουν τον μισθό τους. Οι εκλογές φρενάρισαν τα πράγματα που ξεκινούν τώρα να επιλύονται.
Συνέντευξη με την Βίκυ Καρέλια
Στήλη: Στον Κόσμο του Πολιτισμού
Μια νέα στήλη ξεκινά η «Σ» από σήμερα, φιλοξενώντας όλους τους ανθρώπους του Πολιτισμούς, που άθελά μας παραμελήσαμε για λίγο... Πρώτη στη στήλη μας φιλοξενείται η κα. Βίκυ Καρέλια, πρόεδρος του παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων που μας μιλά για το Λύκειο, την πολιτιστική μας κληρονομιά και όσα θα πρέπει να μας προβληματίζουν στην σύγχρονη σημερινή εποχή.
Το Λύκειο Ελληνίδων
Συμπληρώθηκαν φέτος τα 40 χρόνια από την επανίδρυση του παραρτήματος Λυκείου Ελληνίδων στην Καλαμάτα. Η ίδρυση του Λυκείου Ελληνίδων στην πόλη μας έγινε το 1915 και η επανίδρυση του το 1967.Πρώτη πρόεδρος ήταν επί δημαρχίας Κουτουμάνου ήταν η Χρυσούλα Καλλία και πρώτη πρόεδρος στο επανιδρυθέν Λύκειο ήταν η αείμνηστη Ναυσικά Καρέλια.
Η Βίκυ Καρέλια, σημερινή πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων στην Καλαμάτα ήταν μέλος του από το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο και αυτά τα 40χρόνια προσέφερε μαζί με τις διάφορες κυρίες που συμμετέχουν τα μέγιστα στην λειτουργία του. Πάρα πολλά προσέφεραν και οι κυρίες που συμμετείχαν στα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια. Εθελοντική εργασία, προσωπικά χρήματα ήταν αυτά που έφεραν το παράρτημα της Καλαμάτας ψηλά, ούτως ώστε να μην μαραζώσει ξανά, να ανθίσει και να διαρκέσει.
Οι σκοποί του Λυκείου, σύμφωνα με το παλιό καταστατικό που το είχε ιδρύσει η Καλλιρρόη Παρέν ήταν η διατήρηση και η φύλαξη της Εθνικής παραδόσεως, των ηθών, των εθίμων, των φορεσιών, των χορών και της μουσικής. Πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή, το Λύκειο Ελληνίδων αφού μέσα στους σκοπούς του
Λυκείου ήταν και η ανύψωση της Ελληνίδας, η μόρφωσή της και η υποστήριξή της σε όλες τις δυσκολίες που είχε στην ζωή της.
Το κεντρικό Λύκειο Ελληνίδων έχει ιδρυθεί το 1911,
όπου αυτοί οι στόχοι ήταν πρωτοποριακοί και ξάφνιαζαν όλη την Ευρώπη. Ήταν τότε που είχε αρχίσει το Φεμινιστικό Κίνημα, στην Αμερική και στην Ευρώπη. Το Κεντρικό Λύκειο Ελληνίδων σήμερα έχει 152 παραρτήματα στις Περιφέρειες της Ελλάδας και επίσης και 16 γραφεία του Λυκείου σε διάφορες πρωτεύουσες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αφρικής.
Σιγά - σιγά οι δραστηριότητες του Λυκείου περιορίστηκαν στην διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Παρʼ όλα αυτά, υπάρχουν σκέψεις και επιθυμίες ώστε να βοηθήσει το Λύκειο με τον τρόπο του στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων που υπάρχουν όπως είναι το πρόβλημα του περιβάλλοντος, της καταπολέμησης των ναρκωτικών και άλλων προβλημάτων που έρχεται να αντιμετωπίσει ο σημερινός λαός.
Το Λύκειο Ελληνίδων είναι ένα Σύλλογο που δεν ασχολείται μόνο με τα χορευτικά τμήματα αλλά και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος. Είναι δηλαδή κάτι διαφορετικό από αυτό που πιστεύει ο κόσμος.
Η χορευτική ομάδα, βεβαίως, έχει μια μεγάλη μερίδα της ζωής του Λυκείου Ελληνίδων, διότι βιώνει την λαϊκή μας παράδοση, τους χορούς, την μουσική και έτσι την μεταφέρουμε στις νέες γενιές.
Όταν έρχονται κοντά στα 600 παιδιά να χορέψουν είναι κάτι πολύ σημαντικό για εμάς. Έρχονται και γίνονται κοινωνοί αυτής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Βεβαίως, ο κόσμος ο πολύς νομίζει ότι είναι μόνο ο χορός, σαν να είναι κάποιος χορευτικός σύλλογος. Δεν είναι έτσι όμως.
Με ποιον τρόπο προσφέρει το Λύκειο Ελληνίδων στα κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν;
Καταρχήν, γίνονται αρκετά σεμινάρια εδώ και
εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά. Μέσα από αυτά τα προγράμματα περνάμε τις σκέψεις μας και τον πολιτισμό που πρέπει να έχουμε σχετικά με το περιβάλλον, το ήθος του παιδιού, τα οράματα και τα ιδανικά του, ούτως ώστε να μην βρεθεί στην ανάγκη, να καταφύγει σε άλλα πράγματα που θα το κάνουν να απομακρυνθεί. Δεν γίνεται διδασκαλία, αλλά μέσα από αυτά τα προγράμματα περνάμε τις απόψεις μας και προσπαθούμε να τα κρατάμε σε εγρήγορση. Με το να ασχολούνται με την
λαογραφία μας, με τα ήθη και τα έθιμα που έχουν ένα συναισθηματισμό που δεν είναι ακαταφρόνητος, νομίζω ότι τους δίνουμε ένα ερέθισμα για να δουν με άλλο μάτι την σύγχρονη ζωή.
Οι στόχοι με τους οποίους ξεκίνησε το Λύκειο, εδώ στην Καλαμάτα, είναι οι ίδιοι με αυτούς που έχετε σήμερα ή έχουν αλλάξει;
Σαφώς έχουν αλλάξει. Οι βασικοί στόχοι όμως είναι οι ίδιοι. Δηλαδή, η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαογραφίας μας είναι οι ίδιοι. Βεβαίως, έχουν αλλάξει οι τρόποι με τους οποίους μεταδίδουμε αυτά τα πράγματα. Όλα τα πράγματα εξελίσσονται. Δεν μπορεί σε αυτά ο τρόπος να είναι ίδιος. Έπειτα, έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις μας. Στα παλιά τα χρόνια λέγαμε να μάθουμε δύο - τρεις χορούς και αυτό ήταν. Αλλά αυτό δεν έφτανε
γιατί μπορεί να ήταν παραποιημένο, οπότε χρειάστηκε να κάνουμε επιτόπια έρευνα για να δούμε εάν όντως είναι σωστά αυτά που μεταδίδουμε στα παιδιά. Σε κάθε τόπο είναι τελείως διαφορετικά τα ήθη με τα έθιμα, από αυτά που πολλές φορές μεταδίδουμε, αν δεν υπάρχει έρευνα. Έπειτα, ήρθαμε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί επιστημονικά με
αυτά τα πράγματα, και με την φορεσιά και με την
μουσική για να μπορέσουμε να τους μεταδώσουμε σωστά την κληρονομία μας.
Κάνετε πολλές παραστάσεις και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει η βοήθεια αυτή που θα έπρεπε, από τους αρμόδιους;
Όχι. Καμία βοήθεια δεν υπάρχει, ούτε για αυτά, ούτε
για την συντήρηση του Συλλόγου, εκτός από μια μικρή χορηγία που μας δίνει το Ίδρυμα Κωστόπουλου. Δεν υπάρχει βοήθεια ούτε από το κράτος, ούτε από τους τοπικούς φορείς. Το Λύκειο Ελληνίδων δεν έχει πόρους παρά μόνο την συνδρομή των παιδιών. Οι μόνοι που το
υποστηρίζουν είναι το Διοικητικό Συμβούλιο που
προσφέρει ακόμα και χρήματα και τα μέλη μας.
Έχετε ζητήσει κάποια βοήθεια;
Κατ’ επανάληψη, αλλά αφού βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να κάνουν πράγματα της πόλης, τι να κάνουν; Αυτά έπρεπε, το Υπουργείο Πολιτισμού να τα είχε φροντίσει, ούτως ώστε να βοηθάει τέτοιους Συλλόγους, που όταν τους χρειαστεί βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή. Γιατί για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες
το Λύκειο Ελληνίδων ασχολήθηκε και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή προσφέροντας μεγάλη βοήθεια.
Χωρίς να θέλω να σας κολακέψω, ακούγεται στην Καλαμάτα, ότι αν δεν ήταν η κα. Καρέλια πρόεδρος, δεν θα ήταν το Λύκειο Ελληνίδων σε αυτή την κατάσταση. Τι έχετε να πείτε σε αυτό;
Μην το λέτε αυτό. Υπάρχουν και αλλού και άλλα Λύκεια που δεν είναι η κα. Καρέλια. Ίσως δεν γινόντουσαν τόσα πολλά. Οπωσδήποτε όμως, αυτά που έπρεπε θα γινόντουσαν.
Για τις εκδηλώσεις που κάνετε, τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό, αφού δεν είναι αρκετοί οι Σύλλογοι που βγαίνουν έξω, πιστεύεται ότι υπάρχει η κατάλληλη προσοχή, το ενδιαφέρον και η προβολή από τα ΜΜΕ;
Όχι. Όχι δεν υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι το Λύκειο
Ελληνίδων είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της Καλαμάτας σε όλα αυτά τα ταξίδια που έχει πάει. Ακούγεται η λέξη Καλαμάτα και με το αντίκτυπο που έχει εμφάνισή της, που πραγματικά είναι κολακευτικό για την πόλη. Κατ’ άλλο τρόπο ίσως δεν γνώριζαν την πόλη μας. Αν και δεν είμαστε άνθρωποι της προβολής. Μας ενδιαφέρει η ουσία
και το έργο. Προσωπικά εγώ δεν ήμουν ποτέ από τους ανθρώπους που επιδιώκω την προβολή. Άλλο προσωπικά όμως και άλλο το Λύκειο Ελληνίδων. Ενώ είναι ένας Σύλλογος που τιμά την πόλη, δεν είναι ίδια η προσοχή και από τα μέσα ενημέρωσης.
Ποια είναι τα Τμήματα του Λυκείου Ελληνίδων
Είναι το Τμήμα των Εθνικών Ενδυμασιών, Εθνικών Χορών, Εθνικών Παραδόσεων, Λαογραφικού αρχείου, Κοσμιτίας και Οικοτεχνίας, Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Επικοινωνίας, Εργαστηρίου, Ιστορικού αρχείου, Μουσικού Τμήματος, Εορτών και δεξιώσεων και Φιλολογικού.
Θα ήθελα να μας πείτε λίγα λόγια για τις Φεστιβαλικές σας εκδηλώσεις και για την εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο στο αμφιθέατρο του Κάστρου
Κάθε δύο χρόνια κάνουμε μια μεγάλη παραγωγή με την μεγάλη μας χορευτική ομάδα με θέμα που έχουμε επιλέξει και με τον δάσκαλο που είναι ο καλλιτεχνικός μας σύμβουλος, αλλά και με συνεννόηση με τον καλλιτεχνικό σύμβουλο των Αθηνών που πάντοτε τον καλούμε και μας βοηθά. Επίσης, κάθε χρόνο με την λήξη της χρονιάς κάνουμε μια εκδήλωση με όλα τα παιδιά για τους μαθητές και τους γονείς.
Παρεμπιπτόντως κάνουμε και διάφορες άλλες εκδηλώσεις με την χορωδία ή την μεγάλη χορευτική ομάδα, στο Πνευματικό Κέντρο.
Η περασμένη Φεστιβαλική εκδήλωση, ήταν αυτή του καλοκαιριού. Ήταν η θάλασσα και είχε μεγάλη επιτυχία. Νομίζω ότι ο κόσμος ευχαριστήθηκε. Επίσης, έχουμε ταξιδέψει πάρα πολύ. Έχουμε πάρει δύο πρώτα βραβεία φορεσιάς σε διεθνή Φεστιβάλ. Νομίζω ότι οι δραστηριότητες του παραρτήματος Καλαμάτας αναγνωρίζονται και από το κεντρικό αλλά και από όλα τα αδελφά Λύκεια, ότι είναι από το πιο δραστήριο Λύκειο που υπάρχει.