Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

«Κρίση» στην περίθαλψη των διαβητικών


«Κρίση» και στο χώρο της Υγείας πλήττει του διαβητικούς ασθενείς όπου παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα εκπτώσεις από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, με το πρόβλημα της χορήγησης αναλωσίμων και η κατάργηση των διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων χτυπούν σαν «βόμβα» στο κομμάτι της περίθαλψης, με τους ασθενείς να διεκδικούν πλέον ακόμα και τα αυτονόητα.Όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, και σύμφωνα με την Μεσσήνια πρόεδρο Αθανασία Καρούνου, τα δημόσια νοσοκομεία δεν προμηθεύονται ινσουλίνη τελευταίας γενιάς, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας προς τον ΕΟΠΥΥ, ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό ότι «Οι διαδικασίες χορήγησης αναλώσιμων υλικών για τους διαβητικούς απλοποιούνται και καθιερώνεται νέος τρόπος χορήγησης του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού του διαβήτη για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ
Συγκεκριμένα, από 1 Μαρτίου του 2013, η χορήγηση αναλώσιμων υγειονομικών υλικών του Διαβήτη θα γίνεται με αναγραφεί σε παραπεμπτικό. Ο ασφαλισμένος θα προμηθεύεται τα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη, όπως πριν, από τα συμβεβλημένα του ΕΟΠΥΥ φαρμακεία και εταιρείες, πληρώνοντας μόνο την προβλεπόμενη από την νομοθεσία συμμετοχή του και όχι την καταβολή του συνόλου της αξίας αναλώσιμων υλικών και στην συνέχεια την είσπραξη του ποσού που κατέβαλε από τις υπηρεσίες παροχών υγείας, στις περιπτώσεις που εκδίδονται παραπεμπτικά από πιστοποιημένους ιατρούς.
Όπως σημειώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η επιβάρυνση των πασχόντων με 15% επί του κόστους των εξετάσεων και η επιβάρυνση των πασχόντων – ασφαλισμένων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ με 25% (πριν ήταν μηδενική η συμμετοχή), για την αγορά των αναλώσιμων υλικών, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα.
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ ζητά μηδενική συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων ατόμων με διαβήτη στα αναλώσιμα ώστε να ενταχθούν τα αναλώσιμα υλικά για το διαβήτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για να μπορούν και οι μη συμβεβλημένοι γιατροί να τα συνταγογραφούν και να ισχύσει και στα αναλώσιμα υλικά η τρίμηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Φλέγον θέμα για τον κόσμο του Διαβήτη είναι και η πρωτοφανή κατάργηση Διαβητολογικών Κέντρων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία, σε σχετική επιστολή της τον περασμένο Ιανουάριο, προς τον Υπουργό Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία της για την αδικαιολόγητη κατάργηση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, από τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων που δημοσιεύονται τον καιρό αυτό. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ο Σακχαρώδης Διαβήτης ως χρόνιο νόσημα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από οργανωμένα κέντρα που είναι εξειδικευμένα στη διαχείριση του Διαβήτη. Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία ( A. D. A.) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη( I. D. F.) έχουν αποδείξει ότι η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη μέσα από εξειδικευμένα Διαβητολογικά Κέντρα μειώνει τις χρόνιες επιπλοκές που προκαλεί η νόσος και συνεπώς το κόστος αντιμετώπισής του.
Στην επιστολή σημειώνεται χαρακτηριστικά «Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν εν μέσω οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα κατάργησης εξειδικευμένων Κέντρων και Ιατρείων .
Ζητούμε και απαιτούμε να αναφέρονται τα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία στους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων όπως μέχρι σήμερα.
Ζητούμε και απαιτούμε η πολιτεία να δείξει την προσήκουσα σημασία σε αυτή την μεταβολική μάστιγα της εποχής μας , που είναι ο διαβήτης».
ΚΑΛΑΜΑΤΑ & ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Παρ’ όλα αυτά, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας από τον Μάϊο του 2011 λειτουργεί Εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο, που εξυπηρετεί εκατοντάδες διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι μέχρι τότε αναγκάζονταν να μετακινούνται σε Αθήνα και Πάτρα.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για το συγκεκριμένο ιατρείο και προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής προχώρησε στη λειτουργία και 2ης ημέρας μέσα στην εβδομάδα.
ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
Ωστόσο, ο διαβήτης, σύμφωνα με καινούργια στοιχεία, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αριθμός που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 48 εκατομμύρια έως το 2030.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων αγγίζει το 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων το 10% πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενοι), ενώ το 90% από διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών στον ελληνικό πληθυσμό. Σε αυτό συνετέλεσαν τόσο η γήρανση του πληθυσμού, όσο και η υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Για να αντιστραφεί αυτή η αυξανόμενη τάση, απαιτείται συνεχής και αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας και αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.
Αυτό σημαίνει: διακοπή του καπνίσματος, σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30΄ την ημέρα, ακόμα και απλό βάδισμα), μεσογειακή διατροφή ( ψάρι, όσπρια, λαχανικά και φρούτα) και απώλεια 5-10% του βάρους για τους υπέρβαρους.
Ο σακχαρώδης διαβήτης, με τις επιπλοκές του, αποτελεί την πλέον δαπανηρή ασθένεια, με μεγάλα κόστη για τα συστήματα υγείας, καθώς έχει υπολογιστεί ότι απορροφά το 15% των συνολικών δαπανών των συστημάτων υγείας των Δυτικών χωρών.
Νατάσα Σταματοπούλου

Τα στατιστικά στοιχεία της Πελοποννήσου “αγγίζουν” την πραγματικότητα;

4.890 κλοπές, 1.258 κλοπές τροχοφόρων, 179 ληστείες, 7βιασμοί, 457 υποθέσεις νόμου περί ναρκωτικών, 308 υποθέσεις νόμου περί όπλων, είναι μερικά νούμερα που αφορούν τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου για το 2012. Νούμερα «ασήμαντα» για πολλούς, πολύ σημαντικά για άλλους που φοβούνται πλέον να βγουν έξω από την πόλη τους.
ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ
Καθημερινά, σε διάφορα ρεπορτάζ σε εφημερίδες και τηλεοπτικούς σταθμούς, σε συζητήσεις με γεροντάκια σε χωριά λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, κυρίως σε πεδινούς προορισμούς, πολλοί είναι εκείνοι που μπορούν να σου μιλήσουν για την εγκληματικότητα.
Η αθωότητα μιας άλλης εποχής, της εποχής του ’50, ’60 και’70 που τα παιδιά έπαιζαν στους δρόμους αμέριμνα, κοιμόντουσαν στις αυλές έκαναν βόλτα και πλάγιαζαν δίπλα στη θάλασσα. Όλα αυτά τελείωσαν!
Ερχόμενοι πλέον στο 2013, οι πολίτες φοβούνται να κυκλοφορήσουν έξω από τα σπίτια τους μόλις νυχτώσει. Στις 9 το βράδυ, οι πόρτες κλειδώνουν και πολλοί από αυτούς είναι έτοιμοι, όπως λένε για παν ενδεχόμενο.
Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ
Σημαντικά σημεία του θέματος αυτού, που αξίζουν αναφοράς είναι οι 7 βιασμοί. Ένα ποσοστό που παραμένει σχεδόν ίδιο με το 2011, (είχαμε 8βιασμούς), άξιο αναφοράς όμως αφού μιλάμε για μια περιφέρεια με μικρές πόλεις όπως η Κόρινθος, η Τρίπολη, το Άργος, η Καλαμάτα και η Σπάρτη.
Οι υποθέσεις ανεβαίνουν αριθμητικά αν μιλήσει κανείς για τα ναρκωτικά όπως 457 σημειώθηκαν το 2012 με εξιχνιασμένες 440, ενώ 560 σημειώθηκαν το 2011 με εξιχνιασμένες 529.
Σε υποθέσεις περί όπλων αναφέρθηκαν από τα αρμόδια τμήματα308 το 2012 και 236 για το 2011. Φυσικά, αξίζει να αναφερθεί ότι αρκετοί κάτοχοι όπλων που δεν έχουν άδεια οπλοφορίας, είναι πιθανόν να προμηθεύτηκαν τα όπλα αυτά για να προφυλάξουν τον εαυτό τους και την περιουσία τους (αν και η χρήση των όπλων και σε αυτή την περίπτωση είναι παράνομη ενέργεια) πλην όμως τίποτα δεν τους εμποδίζει να τα χρησιμοποιήσουν και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες.
Παράλληλα, στο σύνολο των 4.890 κλοπών και διαρρήξεων που σημειώθηκαν το 2012, οι 2.413 ήταν σε οικίες ενώ 86 ήταν οι ληστείες σε σπίτια.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Όσον αφορά την Μεσσηνία σε υποθέσεις ναρκωτικών το 2011 σημειώθηκαν 99 με 114 κατηγορηθέντα άτομα ενώ το 2012 σημειώθηκαν 91 με 109 άτομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια το προσωπικό που υπηρετεί στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών έχει μειωθεί κατά πολύ.
Στις υποθέσεις που προαναφέρθηκαν εκριζώθηκαν 2097δενδρύλλια κάνναβης το 2011 και 1382 για το 2012.
Ληστείες στο νομό Μεσσηνίας σημειώθηκαν 50 το 2011 και 26 το2012, ενώ κλοπές και διαρρήξεις σημειώθηκαν 1.479 το 2011 και 1.533 για το2012. Αρκετές όμως ήταν και οι κλοπές οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
H ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ‘13
Ωστόσο, αυτά είναι μόνο τα δηλωμένα στοιχεία στις αρμόδιες υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα, τα περιστατικά των κλοπών και διαρρήξεων είναι πολύ περισσότερα από αυτά που δηλώνονται.
Όμως καθημερινά, ο κάθε πολίτης που έρχεται αντιμέτωπος με μια κλοπή στην ίδια του την οικία, αυτός που φοβάται να αφήσει πράγματα στην αυλή του γιατί την επόμενη ημέρα δεν θα τα βρει, αυτός που φοβάται να κοιμηθεί με τα παράθυρα ανοικτά γιατί θα έχει σίγουρα «επισκέπτες», αυτός, ο ίδιος ο άνθρωπος… «περιθάλπει» τον εγκληματία του, μη δηλώνοντας την κλοπή. Οι υποθέσεις φαίνονται λιγότερες στα αρχεία του Υπουργείου και η αστυνομική δύναμη του νομού μας, ίσως σε λίγο φαντάζει, υπερβολική για ένα τόπο με «μηδαμινή εγκληματικότητα».
Νατάσα Σταματοπούλου