«Κρίση» και στο χώρο της Υγείας πλήττει του διαβητικούς ασθενείς όπου παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα εκπτώσεις από τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Παράλληλα, με το πρόβλημα της χορήγησης αναλωσίμων και η κατάργηση των διαβητολογικών κέντρων και ιατρείων χτυπούν σαν «βόμβα» στο κομμάτι της περίθαλψης, με τους ασθενείς να διεκδικούν πλέον ακόμα και τα αυτονόητα.Όπως επανειλημμένα έχει καταγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, και σύμφωνα με την Μεσσήνια πρόεδρο Αθανασία Καρούνου, τα δημόσια νοσοκομεία δεν προμηθεύονται ινσουλίνη τελευταίας γενιάς, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας προς τον ΕΟΠΥΥ, ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό ότι «Οι διαδικασίες χορήγησης αναλώσιμων υλικών για τους διαβητικούς απλοποιούνται και καθιερώνεται νέος τρόπος χορήγησης του αναλώσιμου υγειονομικού υλικού του διαβήτη για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ».
ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΝΑΛΩΣΙΜΩΝ
Συγκεκριμένα, από 1 Μαρτίου του 2013, η χορήγηση αναλώσιμων υγειονομικών υλικών του Διαβήτη θα γίνεται με αναγραφεί σε παραπεμπτικό. Ο ασφαλισμένος θα προμηθεύεται τα αναλώσιμα υλικά του Διαβήτη, όπως πριν, από τα συμβεβλημένα του ΕΟΠΥΥ φαρμακεία και εταιρείες, πληρώνοντας μόνο την προβλεπόμενη από την νομοθεσία συμμετοχή του και όχι την καταβολή του συνόλου της αξίας αναλώσιμων υλικών και στην συνέχεια την είσπραξη του ποσού που κατέβαλε από τις υπηρεσίες παροχών υγείας, στις περιπτώσεις που εκδίδονται παραπεμπτικά από πιστοποιημένους ιατρούς.
Όπως σημειώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας, η επιβάρυνση των πασχόντων με 15% επί του κόστους των εξετάσεων και η επιβάρυνση των πασχόντων – ασφαλισμένων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ με 25% (πριν ήταν μηδενική η συμμετοχή), για την αγορά των αναλώσιμων υλικών, δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα.
Η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ ζητά μηδενική συμμετοχή όλων των ασφαλισμένων ατόμων με διαβήτη στα αναλώσιμα ώστε να ενταχθούν τα αναλώσιμα υλικά για το διαβήτη στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για να μπορούν και οι μη συμβεβλημένοι γιατροί να τα συνταγογραφούν και να ισχύσει και στα αναλώσιμα υλικά η τρίμηνη επαναλαμβανόμενη συνταγή.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ
Φλέγον θέμα για τον κόσμο του Διαβήτη είναι και η πρωτοφανή κατάργηση Διαβητολογικών Κέντρων. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία, σε σχετική επιστολή της τον περασμένο Ιανουάριο, προς τον Υπουργό Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία της για την αδικαιολόγητη κατάργηση των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων, από τους νέους οργανισμούς των νοσοκομείων που δημοσιεύονται τον καιρό αυτό. Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ο Σακχαρώδης Διαβήτης ως χρόνιο νόσημα αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από οργανωμένα κέντρα που είναι εξειδικευμένα στη διαχείριση του Διαβήτη. Οι μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρία ( A. D. A.) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη( I. D. F.) έχουν αποδείξει ότι η αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη μέσα από εξειδικευμένα Διαβητολογικά Κέντρα μειώνει τις χρόνιες επιπλοκές που προκαλεί η νόσος και συνεπώς το κόστος αντιμετώπισής του.
Στην επιστολή σημειώνεται χαρακτηριστικά «Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν εν μέσω οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας να παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα κατάργησης εξειδικευμένων Κέντρων και Ιατρείων .
Ζητούμε και απαιτούμε να αναφέρονται τα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία στους νέους οργανισμούς των Νοσοκομείων όπως μέχρι σήμερα.
Ζητούμε και απαιτούμε η πολιτεία να δείξει την προσήκουσα σημασία σε αυτή την μεταβολική μάστιγα της εποχής μας , που είναι ο διαβήτης».
ΚΑΛΑΜΑΤΑ & ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Παρ’ όλα αυτά, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας από τον Μάϊο του 2011 λειτουργεί Εξωτερικό Διαβητολογικό Ιατρείο, που εξυπηρετεί εκατοντάδες διαβητικούς ασθενείς, οι οποίοι μέχρι τότε αναγκάζονταν να μετακινούνται σε Αθήνα και Πάτρα.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών για το συγκεκριμένο ιατρείο και προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος αναμονής προχώρησε στη λειτουργία και 2ης ημέρας μέσα στην εβδομάδα.
ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ
Ωστόσο, ο διαβήτης, σύμφωνα με καινούργια στοιχεία, έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην Ευρώπη, περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, αριθμός που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 48 εκατομμύρια έως το 2030.
Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων αγγίζει το 1 εκατομμύριο, εκ των οποίων το 10% πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι (ινσουλινοεξαρτώμενοι), ενώ το 90% από διαβήτη τύπου ΙΙ.
Ο επιπολασμός του σακχαρώδη διαβήτη αυξήθηκε σημαντικά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών στον ελληνικό πληθυσμό. Σε αυτό συνετέλεσαν τόσο η γήρανση του πληθυσμού, όσο και η υιοθέτηση ανθυγιεινού τρόπου ζωής. Για να αντιστραφεί αυτή η αυξανόμενη τάση, απαιτείται συνεχής και αποτελεσματική πολιτική δημόσιας υγείας και αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες.
Αυτό σημαίνει: διακοπή του καπνίσματος, σωματική άσκηση (τουλάχιστον 30΄ την ημέρα, ακόμα και απλό βάδισμα), μεσογειακή διατροφή ( ψάρι, όσπρια, λαχανικά και φρούτα) και απώλεια 5-10% του βάρους για τους υπέρβαρους.
Ο σακχαρώδης διαβήτης, με τις επιπλοκές του, αποτελεί την πλέον δαπανηρή ασθένεια, με μεγάλα κόστη για τα συστήματα υγείας, καθώς έχει υπολογιστεί ότι απορροφά το 15% των συνολικών δαπανών των συστημάτων υγείας των Δυτικών χωρών.
Νατάσα Σταματοπούλου